Home Politika Knezović: Izetbegović ne može govoriti u ime BiH, on predstavlja samo trećinu...

Knezović: Izetbegović ne može govoriti u ime BiH, on predstavlja samo trećinu države!

SHARE

Moguće tužbe logoraša iz Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske i protiv konkretnih osoba koji su sudjelovali u navodnom “udruženom zločinačkom pothvatu”, podržao je prije par dana i član predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović.

Sin Alije Izetbegovića je tako u izjavi prije par dana najavio i oštriju politiku prema Hrvatskoj i Srbiji, ali i daljnje inzistiranje na protivljenju projekta Pelješkog mosta: “Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”.

Spomenuo je i kako će institucije Bosne i Hercegovine stati iza logoraša u tužbama:  “Žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti”.

Bakir ne predstavlja BiH

Komentar Izetbegovićeve izjave o tužbama protiv Hrvatske i općenito političke ofenzive koju vodi za Direktno je dao mladi hercegovački kolumnist i aktivist Marijan Knezović, koji je nedavno javnosti otkrio načine na koje službena bošnjačka politika lobira za svoje interese.

“Bakir Izetbegović ne može, niti ima legitimitet da uopće govori u ime Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović ima legitimitet da govori u ime jedne trećine Bosne i Hercegovine, odnosno u ime jedne trećine naroda. Ostale dvije trećine očito se s tim ne slažu”, prvi je komentar Knezovića na najave mogućih tužbi.

Knezović dodaje kako Izetbegović ne može kao jedan od tri člana predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljati sebe kao zastupnika cijele Bosne i Hercegovine jer bi se onda i stav hrvatskog člana predsjedništva BiH o presudama trebao smatrati službenim: “Budući da je prije nekoliko dana Dragan Čović rekao da je presuda Haškog suda zločinačka, onda bi po Bakiru Izetbegoviću značilo da je službeni stav Bosne i Hercegovine o Herceg Bosni da je ta presuda pogrešna.”

Izbori u BiH uzrokuju tenzije između dvije države

“Vanjska politika Bosne i Hercegovine se neće voditi u Hrvatskoj i Srbiji, ali će je voditi Hrvati i Srbi zajedno s Bošnjacima, a ne samo Bošnjaci”, odgovorio je mladi aktivist i kolumnist iz Hercegovine na pitanje o vanjskoj politici BiH kako ju vidi Izetbegović.

Primjetan rast tenzija između odnosa dvije države i politička ofenziva koju vodi Bakir Izetbegović je predmet nagađanja političkih analitičara i vanjskopolitičkih komentara. Neki od mogućih razloga su njegova prevelika bliskost s politikom turskog predsjednika Erdogana, ali i vjerojatno razlog blizine izbora. Knezović smatra kako je više čimbenika uzrokovalo politiku Bakira Izetbegovića koja se sastoji od namjernog dizanja tenzija, a među njima je najvažniji skupljanje političkih poena među svojim biračkim tijelom.