Home Društvo Uz državnu cestu prema Zagvozdu otvorila se rupa u zemlji! Na lice...

Uz državnu cestu prema Zagvozdu otvorila se rupa u zemlji! Na lice mjesta hitno poslani geolozi i speleolozi iz Splita, no među mještanima već kruže razne teorije zbog čega se tlo iznenada urušilo

SHARE

U noći s ponedjeljka na utorak tik uz državnu prometnicu D-76 Grubine-Zagvozd-čvorište autoceste, prirodnim procesom otvorila se rupa promjera metar puta metar. No, kako su odmah na lice mjesta pristigli geolozi i stručnjaci iz Splita, a kako će već tijekom srijede doći i posebna ekipa speleologa kako bi se spustila u otvor i ispitala dubinu rupe, da se naslutiti da se možda radi o ozbiljnijem urušavanju. Je li u pitanju samo urušavanje ili neka podzemna spilja, može se tek nagađati.

Na licu mjesta kod samog ulaska u zaseok Margete, metar od ruba državne prometnice kojom tijekom dana prođe i nekoliko tisuća automobila, šlepera, kamiona, zatekli smo neke od mještana koji nisu bili spremni za razgovor iz prostog razloga što su se pojavile razne teorije o nastanku provalije.

Jedni tvrde da je tu bio davno prije nego se radila prometnica nasip, pa je onda zbog kiše urušen jedan mali dio, drugi tvrde da na tom području ima već nekoliko spilja i podzemnih otvora, dok treći tvrde da su uzrok otvaranja zemlje radovi na prometnici koji se izvode u neposrednoj blizini.

No, rekosmo sam dolazak speleološke ekipe koja bi se trebala spustiti u rupu za sada ono što je prostim okom vidljivo,duboke nešto oko 1,5 metara,ali sa vidljivim dubinskim otvorom prema sredini same prometnice,odnosno zapadu, govori o mogućem ozbiljnijem urušavanju.

Tek nakon stručne obrade dijela koji se urušio ne mogu se sa sigurnošću donositi nikakvi zaključci.Sam otvor ograđen je prometnim znakovima,uredno obilježen,no mještani preporučuju da mu se ne treba previše približavati.