Home Zanimljivosti Brokula je odlična za naše zdravlje

Brokula je odlična za naše zdravlje

SHARE

Brokula pripada porodici kupusnjača i jedna je od najzdravijih namirnica. Njezina najveća prednot je antikancerogeno djelovanje koje ima, a unatoč tome što sadrži oko 90 % vode, puna je hranjivih tvari.

Dovoljna je samo jedna stabiljka koja pruža istu količinu vlakana kao i žitne pahuljice te vitamin C koliko imaju dvije naranče.

Današnji način života prepun je stresa zbog čega je potrebno voditi računa o većem unosu zdravih namirnica koje će nas zaštititi od brojnih bolesti usko povezane upravo sa stresom. Jeste li znali da je brokula broj jedan u borbi protiv raka?

To je istina, a zahvaljujući najviše sumpornim spojevima poput suforafana koji možete i omirisati dok se brokula kuha. Upravo ti spojevi šalju signale našim genima da pojačaju proizvodnju enzima koji rade na detoksifikaciji mogućih kancerogenih spojeva.

Ako već niste uključite brokulu u svoje svakodnevne prehrambene navike, jer si na taj način smanjujete rizik dobivanja brojnih bolesti kao što je rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva i rak želuca.

Brokula je na iznenađenje mnogih i odličan izvor kalcija i kalija, zbog čega je korisna za kosti te krvni tlak. Bogatstvo C vitamina i beta-karotena štite naše oči od sive mrene i čuvaju moždane stanice od napada slobodnih radikala.

Pored C vitamina i beta-karotena brokula je bogata folnom kiselinom posebno važnom za sve trudnice i žene koje namjeravaju postati majke. Ne treba zaboraviti na B vitamin koji se isto tako nalazi u brokuli.

Prilikom kuhanja najbolje je ne kuhati previše. Dovoljno je svega nekoliko minuta kako bi brokula omekšala i kako bi se oslobodilo puno suforafana. Nije ju potrebno kuhati u puno vode, jer će se hranjive tvari tako otopiti.

Ako ne volite stabiljku i cvijet brokule je koristan jer se u njemu nalazi najveći dio beta-karotena. Na dan je dovoljno konzumirati oko 125 ml kuhane brokule ili pola šalice, što odgovara jednoj porciji voća i povrća.