Home Društvo Nelojalna konkurencija: Svadbe snimaju zaposleni profesori, policajci, općinski službenici

Nelojalna konkurencija: Svadbe snimaju zaposleni profesori, policajci, općinski službenici

SHARE

Za zaposlene u registriranim fotografskim radnjama, koji državi uredno plaćaju sve obaveze, već odavno su stigli teški dani. Od 450 fotografskih radnji, koliko ih je bilo u BiH, ostalo ih je svega 164, a pitanje je koliko će ih biti u sljedećoj godini. O

ni u svom udruženju, na čijem je čelu Hajrudin Muminović sa potpredsjednicima Vladom Govedaricom i Rankom Ćukovićem, traže način da opstanu kako ne bi i dalje morali zatvarati radnje.  ”Rad na crno ubija svaku našu nadu za opstankom. Jednostavno, danas svako u ruke može uzeti fotoaparat i raditi. Zahvalni smo što je rad na crno donekle suzbijen u školama, u kojima se fotografiraju učenici za maturu, jer su škole obavezne raspisati javni natječaj za taj posao”, kaže Muminović.

Fotografima je sada, kako kaže, jedino ostalo snimanje svadbi, kada ih ima. Ali, i tu se javila nelojalna konkurencija – svadbe snimaju zaposleni profesori, policajci, općinski službenici i tako uzimaju posao registriranim fotografima, piše Dnevni avaz.

”Nije problem kada nezaposlen čovjek snima svadbu, mada ne plaća porez, kao mi. Ali, da nam zaposleni i dobro situirani ljudi uzimaju hljeb, to nećemo prihvatiti. Inspekcija je počela raditi svoj posao, posebno u Unsko-sanskom kantonu. Nadam se da će i u drugim krajevima BiH. U protivnom, fotografskih radnji bit će još manje”, ističe Muminović.