Home Politika Hoće li Mesiću biti oduzeta odličja zbog lažnog svjedočenja u Haagu?

Hoće li Mesiću biti oduzeta odličja zbog lažnog svjedočenja u Haagu?

SHARE

HDZ-ovi birači sigurno bi vrlo pozitivno reagirali kad bi ta stranka pokrenula inicijativu da Sabor poništi odluku iz srpnja 2005. i Stjepanu Mesiću, zbog navodno lažnog svjedočenja pred Haškim sudom i kršenja procedure prilikom postupanja s transkriptima razgovora Franje Tuđmana, oduzme Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.

Moglo se to zaključiti već na osnovi ovacija što ih je Drago Krpina dobio kad je takav prijedlog iznio u srijedu na HDZ-ovoj tribini u Splitu u povodu 18. obljetnice Tuđmanove smrti, doznaje Novi list.

I u vodstvu HDZ-a priznaju da bi oduzimanje odlikovanja Mesiću, jednom od političara koje stranačko članstvo i simpatizeri najviše prezire, bio potez koji bi naišao na punu podršku njihove biračke baze i općenito desnog dijela hrvatske političke scene. No, unatoč tome, stranka Andreja Plenkovića neće prihvatiti ideju Krpine, zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

“Nakon objave haške presude šestorici Hrvata za zločine u BiH, premijer Plenković je na sjednici Predsjedništva HDZ-a rekao da se Hrvatska nikako ne smije dovesti u kut iz kojeg onda ne bi bilo izlaza. Ovo je upravo takva situacija. Što god mi mislili o Mesiću i tom njegovom svjedočenju, koje je možda doista pridonijelo da se Tuđmana proglasi vođom tobožnjeg udruženog zločinačkog pothvata u BiH, činjenica je da Haški sud smatra Mesića kredibilnim svjedokom. Možete samo zamisliti kakve bi bile reakcije iz Haaga, ali i međunarodne zajednice, kad bi sada Sabor oduzeo Mesiću odlikovanje zbog tog svjedočenja. Kako bismo to objasnili? Što bismo time postigli? Samo bismo nanijeli štetu Hrvatskoj”, rekao nam je Novom listu jedan bliski Plenkovićev suradnik.

Direktno.hr