Home Politika Kolinda: ‘Ambiciozno pokrenuti naseljavanje Hrvata iz svijeta u Hrvatsku’

Kolinda: ‘Ambiciozno pokrenuti naseljavanje Hrvata iz svijeta u Hrvatsku’

SHARE

Kada je riječ o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, tu je otvoren poseban set pitanja, kazala je.

“U odnosu prema Hrvatima izvan Hrvatske brojna pitanja traže žurno političko i zakonodavno djelovanje, poput olakšavanja glasovanja, stjecanja državljanstva i povratka u Hrvatsku te poslovnog povezivanja”, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s članovima drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske.

Predsjednica je čestitala članovima novog Savjeta na izboru te ih pozvala na daljnje intenziviranje rada kako bi povezali Hrvatsku i Hrvate koji žive izvan nje, kako je rekla, u “zajedničkom hodu prema cilju koji sam nazvala globalnom Hrvatskom”. “Na žalost, nakon završetka Domovinskog rata Hrvati izvan Republike Hrvatske neopravdano su stavljeni na rub političkog, gospodarskog i kulturnog interesa hrvatske države”, ustvrdila je predsjednica u govoru te ocijenila da je “ta pogrešna politika u velikoj mjeri naškodila našim državnim i nacionalnim interesima”.

Rekla je kako danas ima pomaka u odnosu prema Hrvatima u inozemstvu, ali da je to tek početak velikog posla s obzirom na brojnost tema koje traže “žurno političko i zakonodavno djelovanje”. Grabar-Kitarović istaknula je kako “treba što prije riješiti olakšanje procedure za stjecanje hrvatskog državljanstva, omogućavanje dopisnoga glasovanja i povećanje broja biračkih mjesta u inozemstvu te unapređenje sustava hrvatskih škola i učenja hrvatskog jezika i kulture u inozemstvu i stipendiranje dolaska mladih Hrvata u Hrvatsku na školovanje”.

Predsjednica je rekla kako za posjeta Hrvatima u iseljeništvu često čuje primjedbe da država Hrvatska nema zadovoljavajuću politiku prihvata Hrvata koji bi se željeli vratiti i naseliti u Hrvatskoj. Grabar-Kitarović istaknula je kako bi voljela da se “intenzivnije i s jasnim ciljevima otvore pitanje ulaganja i poslovnog povezivanja” te zaključila kako, osim toga, “treba napokon otvoreno i ambiciozno otvoriti pitanje povratka, odnosno naseljavanja Hrvata iz svijeta u Hrvatsku”.

“Kada je riječ o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, tu je otvoren poseban set pitanja, i ovom ću prigodom naglasiti kako je državni i nacionalni interes da Hrvati u Bosni i Hercegovini opstanu i žive kao ravnopravan i konstitutivan narod”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović te ponovila poruku Hrvatima u BiH “Hrvatska je s vama”. “Zajedništvo Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan domovine bilo je ključno za uspjeh stvaranja neovisne Hrvatske i njene obrane u Domovinskom ratu”, rekla je predsjednica.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas predstavio je sastav novog Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske od 2017. do 2020.

Predsjednik Savjeta je Ivan Grbešić, pripadnik druge generacije hrvatskih iseljenika u Kanadi, a četvero potpredsjednika dolazi iz BiH, Mađarske, Švicarske i Australije. Grbešić je u obraćanju zahvalio predsjednici “što je otvorila vrata dijaspori”, dodavši kako bi, umjesto o dijaspori, bolje bilo govoriti o “Hrvatima izvan Hrvatske, Hrvatima u iseljeništvu”.