Home Gospodarstvo Njemačkoj nedostaje 1,1 milijuna radnika

Njemačkoj nedostaje 1,1 milijuna radnika

SHARE

Procjenjuje se da Njemačkoj nedostaje 1,1 milijun kvalificiranih radnika. Njemačka ekonomija proživljava novi uzlet, a nedostatak mladih ljudi predstavlja ozbiljan problem visokoj potražnji, piše Srna navodeći kako kompanije zato panično traže radnike po čitavom svijetu.

Njemački poslodavci u trećem kvartalu ove godine suočili su se s najvećim nedostatkom adekvatne radne snage do sada, prenosi portal Poslovni dnevnik.

Središnji zavod za zapošljavanje napravio je popis od približno 110 različitih zanimanja gdje je nestašica najevidentnija.

U tu kategoriju spadaju zanimanja kao što su inženjeri, IT stručnjaci, liječnici i zdravstveni radnici, trgovci, te različita zanatska zanimanja.

Njemački zdravstveni sustav najviše potražuje doktore, medicinske sestre, terapeute i farmaceute. Traženi su i vodoinstalateri, monteri klima-uređaja, sanitarni radnici, moleri, krovopokrivači i fasaderi.

I u turizmu situacija s nedostatkom radne snage nije ništa bolja. U tom sektoru najviše se traže radnici svih struka za rad u hotelima i restoranima.

Napominje se da je potrebno osnovno znanje njemačkog jezika, jer se u protivnom mnogo teže pronađe posao.