Home Politika SDP udario na hrvatska imena i Herceg-Bosnu, Klub HDZ-a napustio sjednicu

SDP udario na hrvatska imena i Herceg-Bosnu, Klub HDZ-a napustio sjednicu

SHARE

Zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH – Hrvatski narodni sabor napustili su večeras sjednicu Zastupničkoga doma Federalnoga parlamenta.

Zastupnici su sjednicu napustili nakon što su druge stranke većinom glasova podržale da u Dnevni red uđe inicijativa Socijaldemokratske partije BiH o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih poduzeća i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, odnosno upravljačkim pravima Vlade FBiH.

SDP je kao primjer naziva koje treba brisati naveo “Hrvatske telekomunikacije Mostar” i “Elektroprivreda HZHB” te naglasio da iz naziva svih javnih poduzeća u nadležnosti Vlade treba izbrisati imena “Herceg-Bosna“, budući da je to nepostojeća tvorevina.

Klub HDZ-HNS smatra, međutim, da inicijativa SDP-a ima za cilj nastavak “dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednoga od tri jednakopravna naroda u BiH”. Taj klub neće sudjelovati u raspravi o ovoj inicijativi “imajući u vidu slovo i duh Washingtonskoga i Daytonskoga sporazuma, sadržaj i doseg presude Ustavnoga suda BiH te jasne odredbe Zastupničkoga doma koje definiraju odnos navedenoga Doma i Ustavnoga suda BiH”, kako je rekao predsjedatelj Kluba Jozo Bagarić.

Nakon što su on i klupske kolege napustili sjednicu, predsjedatelj Zastupničkoga doma Edin Mušić proglasio je petominutnu pauzu. Za uvrštavanje SDP-ove inicijative u Dnevni red, između ostalih, su glasali Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost BiH.