Home Tech Stiže nam hladnoća “opasna po zdravlje”: Uskoro temperature i 10 stupnjeva ispod...

Stiže nam hladnoća “opasna po zdravlje”: Uskoro temperature i 10 stupnjeva ispod nule

SHARE

Hladnije vrijeme u BiH očekuje se do subote, za kada su u većini dijelova BiH najavljene nove snježne padavine, a temperatura će sutra u jutarnjim satima u višim predjelima biti i -10°C.

Sutra prije podne prognozira se pretežno oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -4°C, na jugu do 1°C.

Najviša dnevna temperatura bit će između -3 i 2°C, na jugu do 6°C.

petak je u jutarnjim satima moguć slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. Najniža jutarnja temperatura između -7 i -1°C na jugu 3 do 2°C.

“Novo naoblačenje od ranih jutarnjih sati u subotu će usloviti snijeg ili susnježicu, a u sjevernim područjima i kišu. U Hercegovini će u suboti biti bez padavina, a temperatura će iznositi između -3 i 2°C, na jugu do 6°C”, ističu iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Zbog niskih temperatura Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje svojim građanima s mjerama opreza.

Upozoreno je stanovništvo da bi hladnoća mogla biti opasna po zdravlje, naročito sutra na području Gospića, gdje će, prema smjernicama Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda, biti velika opasnost od talasa hladnoće.

U prvom redu su upozorili srčane bolesnike, starije i oboljele od plućnih bolesti da nikako ne izlaze iz kuće u jutarnjim i noćnim satima kad su temperature najniže.

Kako kažu naši meteorolozi, u BiH ipak narednih dana temperatura neće biti toliko niska da bi se poduzimale takve mjere, ali doktori ipak savjetuju građanima toplo oblačenje, uzimanje vitamina C i jačanje imuniteta, prenose Nezavisne novine.