Home Crna kronika Optužnica protiv pripadnika Armije RBiH za zločine nad Hrvatima u Novom Travniku

Optužnica protiv pripadnika Armije RBiH za zločine nad Hrvatima u Novom Travniku

SHARE
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika Armije RBiH koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva: Hamde Petaka zvanog Hamdija, rođenog 1962. godine u Novom Travniku, Ismeta Zeca, rođenog 1958. godine u Novom Travniku i Ejuba Haskića zvanog Juka, rođenog 1965. godine također u Novom Travniku.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, na području Novog Travnika postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužnica ih tereti da su u razdoblju od oko četiri mjeseca, u proljeće i ljeto 1993. godine, držali nezakonito zarobljene civile hrvatske nacionalnosti te mučili, zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine njih više od 20, uglavnom iz mjesta Šenkovići, protupravno zarobljenih u tom mjestu.

U optužnici se navodi da su optuženi, u više navrata kontinuirano i planski vršili zlostavljanje zarobljenika i nanošenje teških fizičkih ozljeda i invaliditeta, čije posljedice žrtve i danas osjećaju.

Optuženi se terete i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve linije ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su nanijela teške fizičke i psihičke ozljede žrtvama.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je, zajedno s dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.