Home Zanimljivosti Čari blagdana: Najviše beba začne se upravo oko Božića

Čari blagdana: Najviše beba začne se upravo oko Božića

SHARE

Iako blagdansko okruženje ne šteti natalitetu, pravi je razlog veća kvaliteta sperme i jajnih stanica tijekom zime. Bebe začete u ovo vrijeme obično imaju jače kosti od vršnjaka…

Dokazano je da se u rujnu rađa najviše beba, što znači da se začnu oko Božića. Iako su blagdani vrijeme druženja i opuštanja, to nije jedini razlog jesenskom “baby boomu”.

Alkohol, sreća, više boravka u zatvorenom i romantična atmosfera zasigurno ne štete natalitetu, ali novo istraživanje otkrilo je da je pravi razlog zapravo – biologija.

U časopisu Obstetrics and Gynecology objavljeno je kako je razlog povećanog broja začeća u prosincu taj što je tijekom hladnijih, zimskih mjeseci kvaliteta sperme na najvišoj razini, a zbog promjene u količini dnevne svjetlosti ženska su jajašca zimi najosjetljivija. To je praktički savršena kombinacija za plodnost. Dakle, ako ne žudite za proširenjem obitelji, budite dodatno pažljivi. U protivnom – uživajte.

Djeca začeta u ovo doba godine bit će, prema britanskom istraživanju, u prosjeku viša oko 5 mm u odnosu na vršnjake rođene na proljeće ili zimu. Sunce tu ima veliku ulogu jer bebu u posljednjem tromjesečju trudnoće, koje pada u tople mjesece, opskrbljuje znatno većom dozom vitamina D u odnosu na ostale bebe.

Djeca rođena u rujnu imaju jače i otpornije kosti (zbog već spomenutog vitamina D), što je dobra baza za njihov daljnji razvoj i otpornosti kostiju. Kako su krajem trudnoće upijali najviše Sunca, dokazano je da rujanske bebe imaju najveću razinu vitamina potrebnih za stvaranje imuniteta na mnoge sezonske infekcije, pa je tako i pretpostavka da imaju najbolju šansu za dug život.