Home Vijesti Ljiljana Ćosić: „Bog mi je dao veliku čast i milost – biti...

Ljiljana Ćosić: „Bog mi je dao veliku čast i milost – biti majka jedne vječne duše“

SHARE

Ovo nije tužna priča, već sjećanje na moju nerođenu, silno željenu i voljenu kći – Brigitu. Bog te uvijek polako priprema za križ, nikada te ne lupi s njim.

Nitko mi nikada nije rekao da je tuga baš poput osjećaja straha. Ne bojim se, no osjećam se kao da sam u strahu. Ista nelagoda u trbuhu, isti nemir, isti vapaj. I dalje ću je otrpjeti. C.S.Lewis-”A grief observed”

Ovo nije tužna priča, već sjećanje na moju nerođenu, silno željenu i voljenu kći – Brigitu

Ovo nije tužna priča, već sjećanje na moju nerođenu, silno željenu i voljenu kći – Brigitu.

Prošle godine, negdje nakon Svih Svetih mi se dogodilo nešto što ni u snu nisam mislila da hoće. Dijete mi je umrlo u 15. tjednu trudnoće. Iako već imamo bebu Jakova na Nebu, umrlog na samom početku, u 6. tjednu trudnoće, Brigitin gubitak mi je bio silno bolan jer sam ju dva tjedna prije vidjela na ultrazvuku. Sve je bilo uredu, srce joj je kucalo. I onda, jednu večer samo sam vidjela krv. Srce mi se stisnulo od tuge, nisam ni mogla plakati. Nekako sam znala, osjećala od samog početka, da ovo dijete nije za zemlju. Rođena je za Nebo. Bog te uvijek polako priprema za križ, nikada te ne lupi s njim. Već, strpljivo i blago čeka i onda te primi za ruku, ne ostavi te samoga.

Malo tijelo koje sam tako željela zagrliti, poljubiti, pomirisati

Odlazak na hitnu, saznanje da imam mrtvo tijelo u svojoj utrobi, malo tijelo koje sam tako željela zagrliti, poljubiti, pomirisati, dotuklo me.

Moje dijete je umrlo, nisam znala kako se ponašati.

No, Bog je bio moja snaga, moja utjeha. Pustili su me kući po pidžamu. Došla sam kući, zagrlila muža i jecala. U životu nisam toliko plakala.

Kleknuli smo muž, ja i djeca i molili. Nekako sam potajno željela da sanjam, da to nije istina, ali bila je istina i morala sam živjeti s njom.

Brigita je naša zagovornica, dijete koje je rođeno za Nebo

Od početka trudnoće sam znala da je curica, trebala se zvati Rita po predivnoj svetici.

No, suprug je tijekom molitve izrekao – Brigita (Imenom sam te zazvao). I tada sam u molitvi začula glas da će se Rita roditi, a Brigita je naša zagovornica, dijete koje je rođeno za Nebo.

Suprug me prije bolnice odvezao u crkvu sv. Križa u Sigetu kako bih primila bolesničko pomazanje, da mi se duh i tijelo umire.

Usprkos gubitku, Bog je tako dobar. Tako me je nosio u zagrljaju te dane koje ne znam kako bih preživjela bez Njega.

Bog mi je dao veliku čast i milost – biti majka jedne vječne duše

Bog mi je dao veliku čast i milost – biti majka jedne vječne duše, jednog predivnog zagovaratelja u Nebu. A ja ih imam dva – Jakova i Brigitu. Moja djeca imaju brata i seku koji ih zagovaraju na Nebu i mole za sve nas.

U bolnici sam rekla da želim dostojanstveno pokopati svoje dijete. Nije bilo problema. Suprug je zvao Ljubicu Oršić iz inicijative Najmanji među nama i dogovorio pokop naše predragocjene Brigite.

Brigitu smo pokopali

Nakon mog izlaska iz bolnice, oporavka, Brigitu smo pokopali u grob za nerođene, na Markovu polju. Bilo je predivno, dostojanstveno. Hvala udruzi Betlehem na ovoj Inicijativi i Ljubici jer je čula poziv i odazvala se.

I Misa za Brigitu je bila za našu obitelj sveti i iscjeljujući čin. Mučilo me dosta što nije krštena, ali sada sam mirna. Jer, krštenje je sakrament za žive. Kao što sveta majka Crkva uči, Bog je milosrdan Bog.

U molitvi mi je Isus doveo Brigitu u svom naručju

U molitvi mi je Isus doveo Brigitu u svom naručju da mi kaže da je ona dobro i da je kraj Njega. I vidjela sam ju: imala je dugu smeđu kosu i crvenu haljinicu. Duša moja mala. Prelijepa je, sliči na svoju seku.

Mi smo ponosni i sretni jer dodali smo još jednu dušu Božjem narodu kojeg će biti više nego zvijezda na Nebu.

Brigita, počivaj u miru Boga Oca. Nedostaješ nam, veselimo se ponovnom susretu.


Ljiljana Ćosić, Brigitina mama – Žena Vrsna