Home Kultura Ateistički Božić ili kako potjerati Krista sa njegova rođendana

Ateistički Božić ili kako potjerati Krista sa njegova rođendana

SHARE

Ovih dana sve više svjedočim nezadovoljstvu ateista i turist-vjernika kojima smeta svaki križ, svaki ton duhovne glazbe u njihovim gradovima na adventskim događanjima. U Splitu je ovogodišnju priču adventskih kućica uljepšavalo izmjenjivanje mladih bendova duhovne glazbe, ali je isto tako bilo popraćeno salvom kritika nekih posjetitelja koji su smatrali kako je neprimjereno pjevati duhovnu glazbu na advent, u Došašću rođenja Isusa Krista neprimjereno je pjevati duhovnu glazbu?

Apsurdno, zar ne? Kako bi se opravdali, većina ateista i nevjernika tvrde da oni ne slave Rođenje Isusa Krista, nego Božić kao svjetovni blagdan. I to objašnjavaju na način da je to blagdan vezan za pogansku izmišljenu figuru Djeda Mraza. Mali sat povijesti, pa i vjeronaku. Djed Mraz ili Djed Božićnjak ili Santa Claus je nadimak ili ilustracija nekad živuće osobe koja se, nećete vjerovati, zvala Nikola i bio je biskup u Liciji, današnjoj Demri (Myra) u Maloj Aziji u IV. stoljeću.

Izvor: St. Nicholas Center

Kao što je vidljivo iz priložene ikone Svetog Nikole, biskupa iz Demre. Ako bolje promotrite ovaj svetac ima bijelu bradu, crvenu misnicu i bijelu štolu, podsjećaju li vas te boje i obilježja na nekoga? Svim roditeljima vjernicima i katolicima toplo preporučam da svojoj djeci ne govore da Djed Mraz ne postoji. Objasnite svojoj djeci tko je on, da je to kršćanski svetac, koji je životom služio Malom Isusu i danas sa svim svetima pomaže malom Isusu čiji dolazak i rođenje u ovom prekrasnom vremenu iščekujemo.

Na pisanje ovog osvrta ponukalo me previše apsurdnih događaja kojima svjedočim svaki Advent. Između ostalog je večeras 23. prosinca manifestacija koja je simbol svake apsurdnosti koja je ovu državu mogla pogoditi, a dio poziva prenosim ovdje:

“Druženje u zagrebačkom klubu ‘No Sikiriki’ organiziraju Ateisti i Agnostici Hrvatske, Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Familia Nova, poručujući da je ‘vrijeme druženja, slavlja i dobre vibre u zraku’, no za nereligiozne osobe to je ‘vrijeme slavlja besmislenih i uglavnom falsificiranih ikonografija iz bajki’.”

Ja sam vjernica, kršćanka rimokatoličkog obreda, Došašće je za mene iščekivanje rođenja mog Kralja. Onoga koji nas je svojim dobrovoljnim odlaskom na križ otkupio. I upravo stoga, moram vam priznati da me čak ova manifestacija ne vrijeđa jer su pokazali puno veću svjesnost o tome što Božić jest – kršćanski blagdan Kristova rođenja, puno više nego “vjernici” sa splitske rive, sa početka ovog osvrta.

Kao ona koja nastoji svoj život posvetiti tome da budem oruđe Isusa Krista, želim svima spomenutima u osvrtu Sretan i blagoslovljen Božić!

I kad pogledate u srž: druženja, veselja, ljubavi, topline i svega lijepog što Božić donosi sa sobom, nebi bilo da nije bilo Kristova rođenja. Htjeli ili ne htjeli, sve vas je okupio Isus Krist. 🙂

Voli Vas Cereal!