Nakon božićne gozbe, hladnjak se obično puni sa svim vrstama kuhanog mesa, morskih plodova i povrća.
Ako se ta hrana ne čuva pravilno i ako se ne pojede u određenom vremenskom razdoblju, postoji ozbiljan rizik od onečišćenja i trovanja hranom.
– Kad govorimo o sigurnosti, postoji niska i visokorizična hrana – kazala je Aloya Hourigan, nutricionista iz Nutrition Australijeza FEMAIL.
U niskorizičnu skupinu pripadaju voće i povrće, a visokorizična hrana sadrži bjelančevine i određenu vlažnost, poput mliječnih proizvoda, jaja, mesa i plodova mora.
1. Šunka
Šunka je uobičajeno jelo blagdanskog perioda, a većina će nas šunku pohraniti u hladnjak.
– Vaša božićna šunka može trajati i do nekoliko tjedana, ako se s njom ispravno postupa – objašnjava Hourigan.
Ona savjetuje ukloniti šunku iz plastične folije i pokriti je čistom krpom tako da se ne isušuje.
Iako je takva hrana visokorizična, jer je sačuvana sa soli, ona obično najduže traje. Ipak, ako nema neposrednih planova za jelo – preporučuje se zamrzavanje.
Foto: Thinkstock
2. Piletina i ostale peradi.
Perad treba obrađivati na sličan način kao i svinjetinu i ne smije se čuvati u hladnjaku više od 48 sati.
– Ako ste kuhali svježe, perad možete zamrznuti kasnije – kazala je Hourigan.
Također upozorava da piletina koja nije dovoljno kuhana/pečena može biti kontaminirana salmonelom.
Foto: Thinkstock
3. Morski plodovi
Od svih namirnica plodovi mora imaju najkraći rok trajanja.
Treba ga čuvati samo jedan dan ak je pečeno, a ako je kuhano može izdržati 48 sati.
– Svježi plodovi mora, ako su zamrznuti, budite sigurni da je to što moguće hermetičnije – pojašnjava Hourigan.
Kod odmrzavanja morskih plodova, natopite ga mlakom vodim i ostavite 24 sata nakon odmrzavanja da miruje.
Foto: Thinkstock
4. Povrće
Budući da povrće nije bogato bjelančevinama, one spadaju u kategoriju niske opasnosti.
– Ostat će sigurno i do tri dana, ako ga pokrivenog stavite u frižider – objašnjava stručnjakinja.