Home Kultura UPALJENA JE I ČETVRTA ADVENTSKA SVIJEĆA, RASCVJETALA SE BOŽIĆNA ZVIJEZDA, DOBRO VAM...

UPALJENA JE I ČETVRTA ADVENTSKA SVIJEĆA, RASCVJETALA SE BOŽIĆNA ZVIJEZDA, DOBRO VAM BADNJE JUTRO I ČESTITAMO OČIĆE!

SHARE

Jutro u Hercegovini je svanulo pretežito vedro, tiho i s obzirom na godišnje doba razmjerno je toplo, temperatura je oko 0 stupanjeva C. Danas je i četvrta nedjelja Došašća, Badnjica je i Očići

Četvrta nedjelja došašća i Badnjak ove godine padaju na istu nedjelju, što je neke vjernike potaknulo na pitanje trebaju li katolici te nedjelje sudjelovati na dvije svete mise ili je dovoljno biti samo na božićnoj misi polnoćki i tako ispuniti obvezu slavljenja nedjeljne svete mise, ali i svetkovine Božića.

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: nije dovoljno biti samo na božićnoj misi polnoćki. Dakle, ove godine svaki katolik dužan je sudjelovati na nedjeljnoj svetoj misi četvrte adventske nedjelje, a potom i na božićnoj svetoj misi, preporučuju svećenici.

Danas su i Očići kada se po pučkoj običaju očevi-ćaće trebaju “ociniti” djeci, odnosno biti posebno nježni prema djeci i darovati im neki darak. U duvanjskom kraju nema običaja da očevi nešto kupuju djeci, nego se “cine”, otkupljuju odlaskom na tavan ili u sušaru po pečenicu, malu, ako već nije do Očića pojedena. Dakle, očevi časte dobrim doručkom!

Danas je i Badnjica, Badni dan kada se vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, za rođenje Spasitelja. Žene se brinu za jelo, a muževi za badnjake-drva na koja se ureže znak križa i uvečer se, uz poseban obred, unose u kući i lože u šporet, u kamin.

(O običajima na Badnjicu u duvanjskom kraju pisat ćemo malo kasnije)

Svima koji slave sretno i blagoslovljeno Badnje jutro, a očevima-ćaćam sretan njihov dan!