Home Zanimljivosti Je li istina da žene stvarno postanu sretne tek kada budu udovice?

Je li istina da žene stvarno postanu sretne tek kada budu udovice?

SHARE

Studija koja je obuhvatila 8000 ljudi pokazala je da su muškarci sretniji od žena u svakoj životnoj dobi do 65. godine života. Žene konačno sustignu muškarce u sedamdesetim godinama, a malo ih prestignu iza 85. godine života, kada kao udovice počinju uživati u mirovini. Izvješće je zasnovano samo na statistici i ne može reći zašto žene pate u odnosu na muškarce većinu svoga života i zašto im je iznenada bolje u starijoj dobi.

Ovo su odgovori britanskih žena i muškaraca, ne znamo zasigurno kako je u ostatku svijeta. Gail Saltz, dr. psihologije, autorica knjige “Snaga različitosti”, kaže da saznanja podupiru studije koje su već napravljene u SAD-u.

ŽENE SU SKLONIJE DEPRESIJI
“Istraživanja pokazuju da muškarci izvlače više koristi za svoje zdravlje iz braka u kasnijem životu nego žene. Pretpostavljajući da je puno muškaraca i žena u studiji u braku, vjerojatno je tako zbog različitosti spolova.”

Salz pretpostavlja da razlozi za to da se žene lošije osjećaju mogu biti različiti, od žena koje su njegovateljice muževa i rođaka, do žena koje su u nesretnoj vezi koja ih ne ispunjava, a financijski su ovisne. “Žene dvostruko češće imaju dijagnozu depresije i tjeskobe i češće traže medicinsku skrb”, kaže Michael Hakimi, asistent profesora psihijatrije na Loyola Medicine.

TEK SE U KASNIJOJ DOBI POSVETE SEBI
U prosjeku, postignuti dobri rezultati u izvješću viši su za muškarce nego za žene, 50,1 prema 49,6. Razlika ipak nije tako drastična, ali je veća u odnosu na prijašnje godine. Hakimi kaže da ne iznenađuje to da se žene u Britaniji i SAD-u lošije osjećaju većinu odrasle dobi. Žene vjerojatnije od muškaraca druge stavljaju na prvo mjesto, pogotovo djecu, bračne partnere, roditelje i starije rođake, a ne brinu se o svom mentalnom zdravlju i svojim potrebama.

“Uloga žene stoljećima je bila u kući, a danas su žene neovisnije i postaju značajne na radnome mjestu, no puno žena nije odustalo od odgovornosti da održavaju dom i podižu djecu. Tek kada dosegnu visoke godine i kada te odgovornosti prestanu, konačno se posvete sebi samima.”