Home Šport MILAN VUČIĆ: Pokretanje škole futsala bio je moj dugogodišnji cilj, a ubrzo...

MILAN VUČIĆ: Pokretanje škole futsala bio je moj dugogodišnji cilj, a ubrzo bi neki naši igrači mogli konkurirati za ekipe Premijer lige!

SHARE

MNK Futsal Ljubuški, uspješna je škola malog nogometa, koja već četiri godine na brojnim turnirima niže uspjehe.

Posljednji u nizu je osvojeni futsal turnir u Mostaru kojega su organizirali Sinovi Mahale, a mladi igrači Milana Vučića osvojili su prvo mjesto, a najbolji strijelac turnira bio je Florijan Grbavac iz redova MNK Futsal Ljubuški. O osvojenom turniru i o MNK Futsal Ljubuški razgovarali smo s utemeljiteljem i trenerom kluba Milanom Vučićem, koji kaže kako je ovaj turnir njegov najljepši Božićni dar.

-Najljepši mogući Božićni dar poklonili su nam naši mladi igrači. Pokazali su odlično znanje s loptom, isplatio se svaki naš trud s treninga i mogu kazati da sam preponosan i presretan. Od srca se zahvaljujem i Sinovima Mahale koji su nas pozvali na ovaj jako dobro organizirani turnir.

Slavvlje nakon osvojenog turnira u Mostaru

Kako je došlo do pokretanja škole futsala u Ljubuškom?

-Pokretanje škole futsala bio je moj dugogodišnji cilj te sam još 2012. godine odlučio pokušati s tim projektom. Od samog početka ovaj projekt je prepoznat, te se iz godine u godinu povećavao broj djece, tako da u zadnjih dvije-tri godine brojimo oko sto članova.

Koliko je bilo teško skupiti djecu za futsal, budući da znamo kako veliki nogomet i dalje prednjači kad je u pitanju izbor djece?

-Pa i nije bilo baš teško, budući da je uloga futsala u velikom nogometu ogromna. Najbolje svjetske ekipe ili reprezentacije npr. Španjolska i Brazil, u svojim omladinskim pogonima u mlađim kategorijama, uveli su futsal kao osnovni dio učenja i shvaćanja nogometne igre. Na futsalu djeca imaju mnogo veći broj dodira s loptom nego na velikom igralištu i samim tim puno više napreduju.

Ima u MNK Futsal Ljubuški jako puno talentirane djece, koja bi sutra igrati futsal na jednoj zavidnoj razini?

-Najvažnije da djeca koja nam se priključuju, kroz naš klub postanu dobri ljudi sa navikom zdravoga života i sa stečenim prijateljstvima, a onda dolazi sportski uspjeh. Ali, ako već moram odgovoriti, nadam se da bi ubrzo još nekii naši igrači mogli konkurirati za ekipe Premijer lige.

U MNK Futsal Ljubuški ponikli su i Goran Medić te Nikola Granić koji danas brane boje Brotnja?

-Nikola Granić i Goran Medić su kod nas igrali u samom početku pokretanja škole i svakako su nam pomogli oko svega što smo do sada postigli. Jako nam je drago da su u Brotnju i da konkuriraju za ekipu.

No, možemo kazati kako još mnogi klubovi nisu pokrenuli mlađe kategorije, nego se sve svodi na seniorske momčadi. Što treba napraviti po tom pitanju?

-BiH puno zaostaje za ostalim zemljama po pitanju omladinskih liga. Žalosno je da u Premijer ligi ima samo seniorsko natjecanje. Davani su prijedlozi da svaka momčad koja se natječe u Premijer ligi mora imati juniore i kadete, i po mom skromnom mišljenju to je jedini ispravan način da se futsal podigne na puno veći nivo. Nadam se da će se ubrzo i taj prijedlog usvojiti.

Evo završen je i jesenski dio prvenstva Premijer futsal lige BiH. Kako općenito vidite futsal u BiH i njegov razvoj?

-Nakon prvog dijela prvenstva Stari Grad superiorno vlada i mislim da su daleko najkvalitetnika ekipa u ligi. Veseli me da MNK Brotnjo dobro gura ove godine i da su u samom vrhu. Nadam se da će drugu polusezonu ostati u tom ritmu.

Što je krajnji cilj MNK Futsal Ljubuški? Da li je to stvaranje futsal igrača za druge klubove, ili će i Ljubuški dobiti jednoga dana konkuretnu seniorsku momčad?

-Trenutno smo se bazirali na omladinski pogon i mozemo se pohvaliti da imamo šest uzrasnih kategorija i sa svima nastupamo na turnirima i kupovima po cijeloj BiH. Jedino nemamo seniorsku ekipu jer nam financijska situacija to još uvijek ne dozvoljava. Najgore bi bilo da naglo krenemo i ubrzo se raspadnemo. Trebamo raditi sustavno i bazirati se da kroz koju godinu omladinski pogon izbaci osnovu ekipe sa kojom bi se mogli natjecati u prvenstvu. Prošle godine smo okupili jako dobre igrače i razmišljali da se uključimo, ali većina momaka koja je trebala igrati nažalost su otišli u raditi u inozemstvo i odustali smo. Nadam se da će se kroz koju godinu formirati i seniorska momčad i vratiti u Ljubuški najljepšu i najatraktivniju igru.