Home Društvo Znanstveno dokazano: Najstarije dijete je najpametnije

Znanstveno dokazano: Najstarije dijete je najpametnije

SHARE

AKO STE prvorođeno dijete i oduvijek ste imali osjećaj da ste inteligentniji od mlađe braće ili sestara, posljednje istraživanje pokazuje da ste u pravu.

Ekonomisti sa sveučilišta u Edinburghu tvrde da prvorođena djeca imaju “mentalnu prednost” u odnosu na mlađu braću i sestre, a razlog za to je činjenica da su imali veću stimulaciju od roditelja.

U studiju je uključeno 5000 djece stare do 14 godina, od kojih je traženo da rješavaju testove čitanja i vokabulara svake dvije godine. Rezultati su pokazali da su najstarija djeca imala najviše rezultate IQ testova od najranije dobi.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Human Resources. Istraživači tvrde da njihovo istraživanje ukazuje na postojanje “efekta redoslijeda rođenja” zbog kojeg starija djeca imaju bolje plaće, bolje poslove i bolju edukaciju.

“Naše istraživanje ukazuje na to da je promjena u roditeljskom ponašanju uzrok zbog kojeg redoslijed rođenja utječe na kvalitetu poslova i obrazovanje”, rekla je doktorica Ana Nuevo-Chiquero sa Škole ekonomije Sveučilišta u Edinburghu.

Ranije studije pokazale su da su starija braća i sestre uspješniji u životu, a ono provedeno na Sveučilištu u Essexu pokazalo je da prvorođena djeca imaju 16 posto više šanse da će ići na fakultet.

Ako niste prvorođeno dijete, još ima nade za vas. Druga istraživanja ukazuju da su starija braća i sestre češće kratkovidna (moguće zato što ih roditelji više tjeraju da uče), a studija YouGova pokazala je da su mlađa braća i sestre zabavniji i opušteniji.