Home Društvo Pojačane mjere sigurnosti za doček Nove godine u Sarajevu

Pojačane mjere sigurnosti za doček Nove godine u Sarajevu

SHARE

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo (MUPŽS) sačinila je Operativni plan u vezi s organiziranim javnim dočekom Nove godine u Sarajevu, a koji podrazumjeva fizičko, operativno, kontradiverziono i prometno osiguranje. Kako je Feni kazala načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a ŽS Suvada Kuldija, radi se o planu u skladu s kojim će, između ostalog, biti reguliran prilaz lokalitetu centralnog dočeka Nove godine u glavnom gradu BiH (plato ispred Sarajevo City Centera – SCC), uključujući i funkcioniranje više kontrolnih punktova, kao i sigurnosne mjere na području cijele županije.

Precizirala je da će sve osobe koje se budu kretale ka lokalitetu na kojem će biti upriličena proslava Nove godine biti detaljno pregledane od redara, ili policijskih službenika. Tim povodom, iz MUP-a ŽS pozivaju građane, koji će Novu godinu dočekati na otvorenom, da se uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava – petardi i drugih, odnosno da ta sredstva ne nose, kao ni  alkoholna pića, čije je konzumiranje zabranjeno na javnom mjestu, uključujući i staklene boce i bilo kakve oštre ili tupe predmete kojima bi mogla biti nanesena i najmanja povreda drugoj osobi.

Usto, upozoravaju da unošenje takvih sredstava, ili predmeta na prostor/lokalitet javnog dočeka Nove godine neće biti dozvoljeno, a sve radi preduprijeđivanja eventualnih neželjenih posljedica.   Kuldija je kazala kako je Uprava policije MUP-a ŽS u koordinaciji s drugim partnerskim institucijama i agencijama (policijskim/sigurnosnim) poduzela sve mjere i radnje kako bi aktualnu povoljnu sigurnosnu situaciju održala na odgovarajućoj razini, te su u tom kontekstu i mjere opreza podignute na najvišoj mogućoj razini.

Istovremeno, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) Feni su kazali da  će njihovi pripadnici, kada se radi o području ŽS-a, a u skladu sa postojećim propisima i planovima, osigurati zgrade institucija BiH na Trgu BiH, kao i druge objekte koje Direkcija inače štiti. Također, pripadnici DKPT-a BiH sudjeluju u radu Operativnog štaba, organiziranog od  Gradske uprave Grada Sarajevo i MUP-a ŽS-a koji će biti nositelj osiguranja javnog skupa – dočeka Nove godine, te, prema Sporazumu o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj suradnji agencija za provođenje zakona, Direkcija će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku kako bi taj događaj protekao sigurno i bez incidenata.

– Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će prilikom obavljanja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti,  kao i do sada, blisko surađivati sa svim policijskim agencijama u BiH te pružiti podršku gdje je god to potrebno, a sve u cilju očuvanja sigurnog okruženja za sve građane u Bosni i Hercegovini – rečeno je Feni iz te institucije.

Na planu očuvanja sigurnog okruženja tijekom predstojećih praznika značajno mjesto i uloga pripadaju Federalnoj upravi policije (FUP) iz koje, zbog zaštite konkretnih operativnih aktivnosti, u međuvremenu, poduzete mjere nisu mogli detaljnije komentirati. – Direktor Federalne uprave policije dao je pismene zapovjedi i upute svim policijskim organima u Federaciji BiH za postupanje u vremenu predstojećih blagdana – rečeno je Feni iz te institucije, uz napomenu kako radi zaštite povjerljivih informacija ne mogu javno komentirati konkretne operativne aktivnosti.