Home Gospodarstvo Garant dobra plaća: Bh. gigant u Visokom od potrebnih 400 radnika našao...

Garant dobra plaća: Bh. gigant u Visokom od potrebnih 400 radnika našao samo dva

SHARE

Prevent grupacija suočava se sa velikim poteškoćama pa je tako u Visokom od potrebnih 400 radnika za proizvodnju platnenih automobilskih presvlaka za model Ford Focus uspjela angažovati samo dva.

Kako javlja Indikator.ba, član uprave Prevent BH Kenan Nalbantić kazao je da pitanju “ljudskih resursa pristupamo kroz dva projekta”.

– Jedan je iznikao iz Prevent School Automotive koja je prerasla u Takt akademiju kojom prikupljamo adekvatne kadrove iz tzv. VSS i srednjoškolskog segmenta, ali smo učestvovali i u projektima prekvalifikacije u Goraždu, Srebrenici, Travniku, i u posljednje vrijeme u Ključu. To su projekti koji su sistematski organizovani preko Grupacije kao nosioca projekta i nekih organizacija za podršku poput Švicarske ambasade, USAID-a, UNDP-a itd. Također, bili su uključeni i zavodi za zapošljavanje u različitim sredinama. U svakom od primjera imamo i različite konkretne brojeve – kazao je on.

Navodi da “u Visokom od 4.000 evidentiranih na Zavodu, kolegice iz našeg HR-a su pozivale 1.200 nezaposlenih, od kojih se samo stotinjak javilo na telefonski poziv, 40 je prošlo kroz obuku, a samo njih dvoje je potpisalo ugovor o radu”.

– Nama nedostaje još 398 radnika! Nismo se na tome zaustavili. Mi smo u Visokom, Brezi, Ilijašu, Kaknju, te u Zavidovićima i drugim općinama u okolini obišli srednje škole, razgovarali sa direktorima kako bi učenike završnih razreda, što je inače bilo u maju ove godine, mogli zaposliti kod nas – kazao je Nalbantić na nedavno održanom II Poslovnom forumu Privredne komore FBiH u sklopu panela posvećenog usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada i sprečavanja odliva kadrova.

Dodao je da je kompanija otišla toliko daleko da je za potrebe pokretanja proizvodnje u Travniku i Bugojnu organizirala sastanak sa sekretarima mjesnih zajednica koji su onda išli od kuće do kuće i animirali potencijalne radnike.