Home Društvo “Supermercedes”: Hitlerov Mercedes ponuđen na aukciji

“Supermercedes”: Hitlerov Mercedes ponuđen na aukciji

SHARE

Luksuzni Mercedes iz 1939. godine koji je nacistički vođa Adolf Hitler koristio za putovanja po Njemačkoj bit će ponuđen na aukciji u Arizoni sljedećega mjeseca. Osim što je nekada bio Hitlerov automobil, ta limuzina je jedna od samo četirinapravljene ovoga modela – Mercedes Benz 770K groser, poznatoga i kao “Supermercedes”.

S motorom zapremine 7,7 litara, sposobnim za razvitak brzine od 160 kilometara na sat, automobil je bio moćni propagandni simbol Trećeg Reicha, u kojem se Hitler često vozio stojeći na prednjem sjedalu.

Kategoriziran kao povijesno najznačajniji automobil ikada ponuđen na javnu prodaju, impozantni kabriolet s četiri vrata bit će ponuđen na aukciji u Scottsdaleu 17. siječnja.

Vozilo, koje je nekada na sebi imalo registracijsku tablicu IA 148461, korišteno je, između ostaloga, u pobjedonosnoj paradi kroz Berlin nakon zapanjujuće pobjede nad Francuskom i za Hitlerov posjet talijanskom diktatoru Benitu Musoliniju.

Krajem rata automobil je pao u ruke američkih snaga u Francuskoj, koje su ga, očigledno ne znajući za njegovo podrijetlo, uvrstile u vojni vozni park. Nakon rata kratko je bio u privatnom vlasništvu u Belgiji, a onda je prebačen u SAD, u Greenville, u Ured veterana u Sjevernoj Karolini. Korišten je u vojnim paradama.

Početkom 2000-ih, prodan je europskom kolekcionaru, a 2009. godine ruskom milijarderu. Američki mediji pišu da bi na aukciji mogao dostići cijenu od nekoliko milijuna dolara, prenosi RTS.