Home Gospodarstvo Trideset Vrgorčanki dobija posao na skrbi o starijim osobama

Trideset Vrgorčanki dobija posao na skrbi o starijim osobama

SHARE

Početkom 2018. godine bit će objavljen natječaj za zapošljavanje 30 žena na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Naime, Vrgorac je dobio pet milijuna kuna iz Program zapošljavanja žena – Europskog socijalnog fonda, u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Poduzetnički centar Vrgorac d.o.o. je aplicirao na projekt Niste sami. Riječ je o programu zapošljavanja žena u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, čiji korisnik je Grad Vrgorac.

Obradom projektnog prijedloga Vrgorčani su ostvarili 105 bodova od maksimalnih 110, te je projekt prihvaćen u 100 postotnom financiranju u iznosu od 4.976.325 kuna.

Zahvaljujući tim novcima zaposlit će 30 žena na 24 mjeseca, koje će skrbiti o starijim i nemoćnim osobama na području Vrgorca.

-Svrha Programa je pomoć starijim i nemoćnim osobama kojima je potrebno omogućiti pravo na trajnu društvenu uključenost uz sprečavanje prerane institucionalizacije, koji su u sustavu socijalne skrbi prepoznati kao osjetljivi korisnici, a prema podacima Centra za socijalnu skrb takvih je 184 korisnika, koji će uz podršku i pomoć u kući, imati pravo i na iznos do 200 kuna mjesečno higijenskih potrepština – ističe Ante Pranić, vrgorački gradonačelnik.

Prekvalifikacija za tražena zvanja

Također, cilj je i zaposliti teže zapošljive skupina žena, s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, mlade žene koje su u izašle iz sustava socijalne skrbi i udomiteljskih obitelji te s najviše završenim SSS obrazovanjem.

Omogućena im je i prekvalifikacija za zvanja njegovateljice i hotelske sobarice u trajanju četiri mjeseca. Kroz prekvalifikaciju, zaposlenice će odraditi teorijski i praktični dio nastave koja će biti upisana u radnu knjižicu. Sve zaposlenice proći će motivacijske radionice kao i tečaj upoznavanja s osnovama informatike.

Početkom 2018. godine bit će objavljen natječaj za zapošljavanje 30 žena na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Cilj projekta je osposobiti i uključiti u rad veći broja žena, a ujedno starijim i nemoćnim ljudima, bar na jedno određeno vrijeme pružiti podršku i pomoć i time im poboljšati kvalitetu života – kaže Pranić.