Home Zanimljivosti Zašto je 7 sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje

Zašto je 7 sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje

SHARE

Bez zraka možemo živjeti otprilike tri minute, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam, a to je san.

Bez sna možemo živjeti 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti. San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo ga skloni zanemarivati. Godinama znanstvenici i liječnici ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali točne informacije o posljedicama nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je odgonetnuti misterij vezan za san. Ovako funkcioniraju stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tijekom sna, određeni dijelovi mozga ne funkcioniraju pa umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje živaca. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Kada uopće ne bi spavali, toksini bi se sakupljali i nakon 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali s vremenom. Nedostatak sna povezuje se s ozbiljnim stanjima i posljedicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest…

Zbog toga liječnici savjetuju da je minimum od sedam sati sna neophodno za normalan rad organizma tijekom dana, a ne pet ili šest koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem, piše B92.