Home Auto 9 razloga zašto kožna sjedala možda nisu dobra ideja

9 razloga zašto kožna sjedala možda nisu dobra ideja

SHARE

AKO KUPUJETE BENTLEY, ROLLS-ROYCE ILI NEŠTO IZ SLIČNOG CJENOVNOG RANGA, ONDA SU STANDARDNA KOŽNA SJEDALA IZRAĐENA PREMA VRLO VISOKIM KRITERIJIMA I VAŠOJ ĆE STRAŽNJICI PRUŽATI VIŠE NEGO UGODAN BORAVAK TIJEKOM PUTOVANJA, NO AKO GOVORIMO O AUTOMOBILIMA IZ NEKOLIKO KLASA NIŽE, O UGRADNJI KOŽNIH SJEDALA MOŽDA BISTE TREBALI DVA PUTA RAZMISLITI, A EVO I ZAŠTO.

1. Poznati miris kože je lažan

Stavljena koža zapravo ima užasno loš miris i zato se proizvodi od kože natapaju parfemom. To nije tajna i postupak je poznat već godinama, a miris kraljevske engleske kože izumljen je po narudžbi kralja Đure III.

2. Ne vrijede tih novaca

U većini slučajeva odabirom kožnih sjedala zapravo dobivate samo umetke od kože, dok većina dijelova nije izrađena od tog materijala.

3. Održavanje kože nije lagano

Da biste donekle sačuvali originalna svojstva kože, morate ju čistiti i održavati posebnim proizvodima nekoliko puta godišnje, a ne samo s vremena na vrijeme.

Kožna sjedala traže posebnu pažnju

4. Ništa ne izgleda lošije od istrošene kože

Koža bi se s vremenom mogla početi guliti i pucati, a gotovo ništa ne izgleda manje privlačno od popucale kože.

Istrošena kožna sjedala nisu lijep prizor

5. Koža je teška

Koža možda nije najbolji odabir materijala za automobile koji pucaju na performanse, budući da je teška. McLaren je kod modela F1 uspio uštedjeti 5 kilograma tako što je smanjio debljinu kože na upola manju vrijednost od uobičajenog.

6. Većina automobila ima kožu loše kvalitete

Ako pri boljem pregledu ne uočite zrnatost materijala, već je površina savršeno glatka, radi se o koži loše kvalitete.

7. Koža je skliska

Nitko ne želi tražiti svoju normalnu udobnu poziciju sjedenja nakon svakog oštrijeg skretanja ili jačeg kočenja. Tkanina će vas bolje držati u tim situacijama.

8. Ili je prevruća ili je prehladna

Usred ljeta kožna sjedala će upijati puno sunčevih zraka i postati neugodna za sjedenje, a postepeno bi sunce moglo uništiti materijal. Usred zime će pak biti prehladna. Rješenje su grijana i hlađena sjedala, no to će predstavljati dodatan trošak.

Točno tako

9. Kožna sjedala nisu ni toliko udobna

Koža u jeftinijim automobilima obično je previše kruta i manje je udobna opcija od tkanine.