Home Politika Bitka za Predsjedništvo BiH na izborima 2018. bit će presudna i za...

Bitka za Predsjedništvo BiH na izborima 2018. bit će presudna i za izbor novih vlada

SHARE

U sljedećih nekoliko mjeseci ubrzat će se događanja na političkoj sceni te će doći do porasta nervoze ususret općim izborima 2018. godine. Posebna je nervoza unutar vodećih stranaka ili onih koje planiraju osvojiti ili ostati na vlasti. Zbog toga je prevažno, a to se pokazalo i do sada kao dobitna karta, tko će biti kandidat za članove Predsjedništva BiH jer su upravo oni bili odlična reklama i za osvajanje glasova političkih stranaka za druge razine vlasti.

Od trojice članova državnoga vrha, dvojica mogu ići po drugi mandat.

To su trenutačni predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i srpski kolega Mladen Ivanić. Lider SDA i odlazeći član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iskoristio je dva mandata, zbog čega neće moći ponovno u utrku.

Čović je ranije najavio da se neće kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH samo ako budu riješena sva hrvatska pitanja, ali i da sve ovisi o njegovoj stranci (HDZ BiH).

Izborni zakon

Ne postoje veliki izgledi da se izmijeni najprije Izborni zakon, kako su predlagale hrvatske stranke, ali jednako tako ni da će proći prijedlog koji podržavaju bošnjačke stranke.

vecernji.ba