Home Društvo Za doček nove godine bez oborina, ali uz niske temperature

Za doček nove godine bez oborina, ali uz niske temperature

SHARE

Prognoza vremena najviše se prati u vrijeme praznika, kad ljudi više borave vani i odlaze na putovanja. Posebno je to aktualno za vrijeme novogodišnjih praznika, s jedne strane zbog odlaska na odmor, posebno na planine, a s druge strane zbog dočeka nove godine na otvorenom.

Iako će ovogodišnja zima tek pokazati zube, snijeg, koji je jučer padao u većem dijelu Bosne, prouzročio je probleme u prometu. Visina novog snježnog pokrivača je od pet do deset centimetara, a u planinskim dijelovima i do 20 cm, dok je na Bjelašnici zabilježeno 100 cm, što je stvorilo probleme u prometu, posebice na planinskim prijevojima. Na sreću, tijekom dana promet se normalizirao, ali na snazi je upozorenje za oprez u prometu. Prema najavama, očekuje nas vedro, ali i hladno vrijeme bez oborina za doček nove godine. Danas će u BiH biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla.

Vjetar će biti slab, u Bosni južnog smjera, a u Hercegovini sjevernog. Najniža jutarnja temperatura bit će između -8 i -3 °C, na jugu do 1 °C. Najviša dnevna temperatura bit će između 0 i 5 °C, na jugu do 7 °C. Sutra, na doček nove godine, bit će prolazno više naoblake prijepodne, a u drugoj polovini dana sunčano. Vjetar će biti slab, u Bosni južnog, a u Hercegovini sjevernog smjera. Jutarnja temperatura bit će između -4 i 1 °C.

Najviša dnevna temperatura bit će između 4 i 10 °C. Prvi dan 2018. godine prijepodne se očekuje naoblačenje, a u drugoj polovini dana kiša, slabije oborine na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar će biti slab, u Bosni južnog, a u Hercegovini sjevernog smjera, u Bosni od večernjih sati mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura bit će između -2 i 2 °C, na jugu zemlje do 4 °C, a najviša dnevna između 4 i 9 °C. U utorak će biti oblačno s kišom ili susnježicom, na planinama snijeg, s oborinama većinom prijepodne.

S obzirom na to da će za vikend i cijeli sljedeći tjedan temperature u BiH, pogotovo u noćnim satima, biti u “minusu”, građani se upozoravaju da obrate pozornost na moguće zdravstvene probleme. Upozorenje se posebice odnosi na kronične bolesnike, kao što su srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe s visokim tlakom, ali i starije osobe, djecu i trudnice. Navedene kategorije zahtijevaju pozornost pri provođenju zaštitnih mjera.

Niske temperature su osobito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar jer uslijed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih žila, što povećava mogućnost nastanka ugruška, odnosno tromboze.