Home Društvo Mostar: Nema epidemije upale pluća, ali ima gripe i prehlade

Mostar: Nema epidemije upale pluća, ali ima gripe i prehlade

SHARE

”U Mostaru nema epidemije upale pluća. Međutim, sezona je gripe i česte su prehlade i upale grla”, rečeno je za Bljesak.info iz Doma zdravlja Mostar.

Iz Doma zdravlja savjetuju stanovnike da ”dižu imunitet” i odmaraju. Također im savjetuju da izbjegavaju zatvorene prostorije s puno ljudi.

Također je važno  unositi dovoljno tekućine, mirovati, te potencirati namirnice bogate antioksidansima. Staviti naglasak na: med, limun, šipak, đumbir, matičnu mliječ; minerale (Mg), vitamine (Vitamin C), elemente u tragovima (cin, selen,…). Bitno se poštedjeti  fizičkog napora, te posjetiti liječnika.

Snižavanje temperature

Kada se govori o liječenju gripe potrebno snižavati tjelesnu temperaturu – tuširanje mlakom vodom, te lijekovima ( u prvom redu- paracetamol i ibuprofen).

”Značajno je održavati prohodnost nosa dekongestivima- jer začepljen nos može dovesti do upale srednjeg uha, što dovodi do komplikacije gripe . U slučaju prolongiranog kašlja- koristiti sirup za iskašljavanje (npr.od bršljana). S obzirom na to kako su i obična prehlada i gripa- VIRUSNE BOLESTI, antibiotici nisu učinkoviti, te ih treba izbjegavati. Osim, ako se radi o sekundarnoj bakterijskoj infekciji- koju Vaš izabrani liječnik može prepoznati, te odlučiti o pravovremenoj i pravodobnoj terapiji”, rekla je ranije za naš medij  liječnica Andrea Čarapina.

Razlika između gripe i prehlade

Prehlada nastupa postupno. Ponekad ju prati povišena tjelesna temperatura. Kašalj je povremen i manjeg intenziteta, a u pravilu je prisutna začepljenost nosa i kihanje. Gripa, s druge strane, nastupa vrlo naglo, tako reći ” iz punog zdravlja”, te je tjelesna temperatura izrazito povišena (visoko febrilno stanje).

Glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, suh kašalj, te umor i iscrpljenost su glavni simptomi koji u ambulanti – nama ” s druge strane stola” čine bitne dijagnostičke kriterije pri razlikovanju. Gripa je teška bolest, ponajviše zbog svojih brojnih komplikacija, te je potreban velik oprez kod ljudi sniženog imunološkog odgovora.