Home Gospodarstvo Trgovci su iskoristili veliki interes da podignu cijenu peleta

Trgovci su iskoristili veliki interes da podignu cijenu peleta

SHARE

Posljednjih godina sve više građana BiH za zagrijavanje kuća koristi pelet. Dugoročno, to bi itekako trebalo da raduje, s obzirom na to da pelet, kao i svako drugo biogorivo, u potpunosti zadovoljava visoke ekološke standarde i ne ugrožava okolinu.

Interes građana

Pogotovo je to ohrabrujuće za državu koja se godinama u zimskom periodu bori s lošim kvalitetom zraka i sve više smoga. Stručnjaci su već ranije utvrdili,  da je jedan od najvećih uzroka smoga loženje svega.

Međutim, pojedini trgovci iskoristili su veliki interes da podignu cijenu peleta. Zato se korisnici žale kako ne mogu kupiti pelet, a ukoliko ga i pronađu, to je po cijenama dosta višim nego do ove sezone. Ovaj ekološki prihvatljiv energent danas se u oglasima može naći za više od 400 KM po toni.

U kompaniji Woodland iz Drvara, koja proizvodi pelet, kažu na građani nisu jedini koji čekaju zadnji tren i da u ljeto ove godine po pelet nisu dolazili ni trgovci. To vide kao razlog za probleme na tržištu.

– Od 15. septembra smo prestali izvoziti u Italiju i Austriju kako bismo zadovoljili potrebe domaćeg tržišta na kojem je nastala pometnja kada su trgovci tek sredinom septembra počeli kupovati pelet u velikim količinama. Nelogično je da ljudi ne mogu doći do peleta iako žive po nekoliko kilometara od pogona gdje se proizvodi, kažu nam iz Woodlanda.

Oni su zbog situacije na tržištu uveli maloprodaju da krajnji kupci ne bi bili zakinuti i da ne bi ovisili o trgovcima.

– Imamo peleta i ko god traži, a posebno mala kućanstva, uvijek će kod nas moći kupiti, poručuju iz Woodlanda.

Cilj im, kažu, nije da zarađuju kao trgovci, pa je bez obzira na potražnju, cijena tokom sezone od septembra do marta 330 KM plus PDV po toni. Kolika će biti ljetna cijena, unaprijed ne mogu znati jer to ovisi o cijenama sirovine. A cijene sirovine, ističu iz Woodlanda, u posljednje vrijeme sve više dižu i pilane.

– Nažalost, mnoge pilane kada vide cijenu peleta u trgovinama, pomisle da smo mi ti koji dižemo cijenu, pa onda i oni nama dižu cijenu sirovine. Sirovina je sada trostruko veća, skuplja nego što je bila u aprilu ili maju, ali mi i njih djelimično razumijemo, jer problem je što ni pilane ne rade puno zimi, dodaju iz firme koja je certificirani proizvođač.

Korisnicima savjetuju da pelet kupuju već od travnja, kada su cijene niže.

Dugoročna isplativost

FIS Vitez je sa proizvodnjom peleta počeo kako bi se iskoristili ostaci iz proizvodnje namještaja od masivnog drveta, a rezultat je, kako navode, vrlo ekonomičan i ekološki prihvatljiv proizvod.

– Godišnje proizvedemo približno 16.000 tona peleta, a potražnja za ovim energentom i ove godine uveliko premašuje naše trenutne proizvodne kapacitete. Pelet kojeg mi proizvodimo je visokokaloričan i kvalitetan, te kao takav ima siguran plasman na tržištu. Naša maloprodajna cijena tone peleta je 364 KM, kazali su nam iz FIS-a.

Oni pelet ne kupuju od drugih proizvođača.

– Grijanje na pelet je ekonomično i dugoročno isplativo, te stoga i ne čudi da je u tako kratko vrijeme postalo veliki trend u našoj zemlji. Da taj trend i dalje traje, primjetno je i u našim prodajnim centrima, s obzirom na veću potražnju kamina i peći na pelet, te stoga i samog peleta, ističu iz ove kompanije.

FIS-u proizvodnja peleta, međutim, ne spada u primarnu proizvodnju.

– Naši kapaciteti su sasvim dovoljni za preradu ostataka piljevine i strugotina drveta koji nastaju pri proizvodnji masivnog namještaja. Nažalost, količine koje mi proizvodimo trenutno ne zadovoljavaju potrebe svih FIS-ovih kupaca, ali nadamo se da će se situacija u narednoj godini promijeniti nabolje, zaključuju iz FIS-a.