Home Društvo Ljubuški i Pregrađe odredili granicu

Ljubuški i Pregrađe odredili granicu

SHARE

Nerijetko se događa da je prostor između dijelova i cjelina nekih gradova i njegovih prigradskih naselja, nejasan i neodređen, tj. ne zna se točno i precizno gdje počinje i završava grad, a gdje njegovo predgrađe. Takav slučaj bio je u Ljubuškom, točnije između grada Ljubuškog i njegova prigradskog naselja Pregrađa. U nekim dodirnim područjima i točkama, ljudi koji tu žive i imaju svoje obiteljske kuće, ponekad su dvojili gdje su – u Ljubuškom ili Pregrađu? No, sad je sve jasno. Prema zakonskim propisima granice naseljenih mjesta na području općine, utvrđuje općinsko vijeće, i Općinsko vijeće Ljubuški je tako i postupilo i svojom odlukom utvrdilo točnu granicu između Pregrađa i Ljubuškog.

U odluci stoji da ta granica ide južno od tromeđe naseljenih mjesta Ljubuški, Mostarska Vrata i Pregrađe, postojećom granicom do magistralne ceste M6 Grude – Čapljina, proteže se magistralnom cestom u smjeru zapada do kružnog toka, nastavlja se magistralnom cestom M-17.4 do granice naseljenog mjesta Humac, nakon čega se nastavlja južno granicom katastarskih općina Ljubuški-Humac. Jasna crta razgraničenja posebice je važna kada je riječ o katastru, a prema pravilima jedna katastarska općina obuhvaća jedno naseljeno mjesto.

Međutim, u ovom slučaju naseljeno mjesto Ljubuški i naseljeno mjesto Pregrađe, nalaze se u katastarskoj općini Ljubuški, odnosno dva naseljena mjesta nalaze se u jednoj katastarskoj općini. Veći dio granice između naseljenih mjesta Ljubuškog i Pregrađa proteže se uz magistralnu cestu M-17.4 i sad je službeno određeno da ta granica ide u potpunosti tom magistralnom cestom sve do granice naseljenog mjesta Humac, gdje se dio granice između Pregrađa i Humca, proteže dijelom ulice Put za Bučine. Ovim su, nakon dužeg vremena, dobri susjedi Pregrađani i Ljubušaci odredili i utvrdili svoje granice i udarili temelje da, kao i dosad, nastave živjeti u miru, slozi i razumijevanju.