Home Zanimljivosti Želja za određenom hranom ima svoje značenje

Želja za određenom hranom ima svoje značenje

SHARE
Čokolada je ukusna i mnoge ljude čini sretnim. Ako poželite veću količinu, vjerovatno vam je dosadno, nesretni ste ili nezadovoljni zbog nekog razloga.

Želja za sirom je jasan znak da vaše tijelo ne dobija dovoljno masti i vitamina D. Ovi slučajevi su češći tokom zimskih mjeseci.

Ukoliko želite sladoled tokom jela i jedva čekate da osjetite njegov ukus, to znači da je želudac uznemiren ili da imate problema s probavom. Sladoled je efikasan protiv žgaravice i kiselosti želuca.

Mnogi često požele pastu, koja je bogata ugljikohidratima. Ako žudite za pastom nakon napornog dana i fizičkih atkivnosti, to znači da vam nedostaje hranjivih materija i kalorija.

Začinjena hrana je po prirodi ljuta, a ako je silno želite jesti, to znači da je i vaš organizam vruć. Kada pojedete začinjenu hranu, znojite se više, a isparavanje znoja s kože vas rashlađuje. Neravnoteža u organizmu može biti rezultat problema sa štitnom žlijezdom ili probavom.

Vino sadrži antioksidante koji su korisni za organizam, ali ne u pretjeranim količinama. Pretjerana želja za vinom pokazuje da ste pod stresom, a vino predstavlja odbrambeni mehanizam.

Krastavci su bogati natrijem i probioticima, a ako ih poželite jesti, to može biti pokazatelj dehidracije.

Pomfrit sadrži ugljikohidrate i masti, koji su izvor energije. Ukoliko ste umorni i pod stresom, pomfrit vidite kao idealan obrok.

Slatkiši su bogati šećerom, a želja za njima je pokazatelj da ste umorni i slabi. Slatkiši stimuliraju nivo šećera u krvi i brzo vam daju energiju.