Home Društvo Zimske bebe su posebne, pristojnije su i mirnije

Zimske bebe su posebne, pristojnije su i mirnije

SHARE

Nije novost da se znanost bavila i da se bavi utjecajem godišnjeg doba u kojem smo rođeni. Doba godine u kojem je rođena vaša beba donekle utječe na njegovo zdravlje, ponašanje i navike.

Stiže vam zimska beba? Dobro je znati da su one teže, više vole jesti, pristojnije su i mirnije. Uz to, poznato je i da su veći ljubitelji samoće, kao i da će u starijoj dobi biti sklonije propitivanju svojih odluka.

Stručnjaci su utvrdili da bebe rođene zimi lakše podnose hladnoću, a tu je još nekoliko odlika “zimskih mališana”.

Djeca rođena u zimskim mjesecima su do, otprilike, sedme godine bucmastija i imaju veći opseg glave. Također, gledajući statistiku, stručnjaci su ustanovili da su djeca rođena zimi duža od one koja su rođenja tijekom ljeta. Razlog je povećan trudnički apetit u vrijeme zimskih mjeseci.

Imaju slabije kosti

Koštana masa je kod beba koje su rođene tijekom ljetnih mjeseci za 13 kvadratnih centimetara veća nego kod zimskih beba. Ovo je jedna od posljedica slabe izloženosti suncu tijekom posljednje faze trudnoće. Vitamin D jača kosti što djeci u zimi nedostaje ukoliko trudnice ne nadoknađuju vitamin dodacima u prehrani.

Introvertnost

Kod djece rođene zimi postoji veća šansa za razvojem neuroloških poremećaja. To uključuje tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju ili šizofreniju, a smatra se da je uzrok također i manjak svjetlosti.

Pristojnost

Ova djeca su manje razdražljiva, nervozna, hiperaktivna, a pristojnije se ponašaju i kada odrastu. Paze na gestikulaciju i ne služe se neugodnim frazama. Sve u svemu, imaju ljepše manire u odnosu na drugu djecu.

Astma i alergije

Bebe rođene u ovom razdoblju češće imaju problema s plućima i dišnim putevima. Također, među djecom koja imaju probleme s alergijama na hranu ili prašinu, najviše je one rođene zimi

Imaju teži život

Bebe rođene u siječnju, veljače i ožujku obično u životu steknu manje obrazovanja i i manje su plaćena. Stručnjaci kažu da to ima veze s majkama i okolnostima u kojima su rodile.

Inteligencija

Tijekom jednog američko-australskog istraživanja, promatrajući razvoj 21.000 dječaka i djevojčica, zaključeno je da su zimska djeca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka, piše Azra.