Home Gospodarstvo Novčana potpora Odriješili kesu: Podržavaju maslinare, smiljare, voćare

Novčana potpora Odriješili kesu: Podržavaju maslinare, smiljare, voćare

SHARE

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-Neretvanske županije odlučilo je financijski podržati poljoprivrednu proizvodnju u ovoj županiji. Ovo Ministarstvo je odlučilo podržati proizvodnju maslinasmilja, grožđaplasteničku proizvodnju povrća.

Kada je u pitanju podizanje novih nasada, ovo Ministarstvo je podržalo 36 poljoprivrednika većinom s područja Prozora – Rame za podizanje novih nasada šljive. Dodijeljeni su iznosi od 400 do 1229 KM. Za podizanje novih nasada maslina financijsku potporu u iznosima od 600 do 1229 KM je dobilo devet poljoprivrednika. Čak 16 osoba iz Čapljine, Stoca i Čitluka dobilo je financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda. Iznosi su veći nego za sadnju maslina i šljive i kreću se od 600 do 1843 KM.

Ministarstvo podržava smilje

Čak 177 poljoprivrednika dobilo je novčane potpore za proizvodnju grožđa. Iznosi koji su dodijeljeni su od 256 do 614 KM.

Iako su od smilja mnogi dignuli ruke, Ministarstvo je odlučilo podržati i ovaj sektor. Novčanu potporu iznosima od 246 do 614 KM dobilo je 190 osoba većinom iz Stoca i Čapljine.

Hercegovci su se odlučili okušati i u sadnji maline. Novčanu potporu za proizvodnju maline je dobilo 180 poljoprivrednika. Konjic i Prozor- Rama su najviše dobili poticaja za ovu poljoprivrednu kulturu. Novčane potpore se kreću od 164 do 410 KM.

Podrška plasteničkoj proizvodnji

Kad je u pitanju plastenička proizvodnja povrća većina novčanih potpora je otišla u Čapljinu i Stolac. To je sasvim razumljivo zato što ovaj kraj godinama egzistira upravo na plasteničkoj proizvodnji. Visina novčanih potpora u ovom sektoru je zaista raznolika i kreće se od cca 200 do preko 2000 KM.

Novčana potpora dana je i za proizvodnju presadnica povrća i ljekovitog bilja. Novčane potpore u iznosima od 14000, 12945 i 10920 KM otišle su u Čapljinu. Čak 211 dobilo je financijsku potporu za ovčarstvo i kozarstvo.

IZVOR: Sanja Čović | agroklub.ba