Home Društvo PLAĆE I DO TISUĆU EURA NETO, A NE MOGU NAĆI RADNIKE: ‘To...

PLAĆE I DO TISUĆU EURA NETO, A NE MOGU NAĆI RADNIKE: ‘To ne da je teško – nemoguće je! Posla ima, ali nema tko raditi’

SHARE

Listopad je za građevinski sektor bio jedan od najboljih posljednjih godina. U odnosu na mjesec ranije obujam radova rastao je za više od 3 posto, a isti je čak za 4,6 posto narastao u odnosu na prošlogodišnji listopad.

”Pretvaramo se u zemlju koja izvozi obrazovane, a uvozi radnike, čime se odričemo svoje budućnosti”

“Rezultat je dobar rezultat porezne politike, pozitivni njeni učinci, dobra turistička sezona, počelo je dobro korištenje EU fondova, to je sve rezultiralo da se graditeljstvo pomalo vraća na stare staze slave”, govori Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo.

“Mi još u realnom sektoru ne osjećamo kroz realizaciju tih radova da je došlo do povećanja obujma. Ono što vidimo je da se javljaju novi projekti u infrastrukturi i s nekakvim vremenskim odmakom uz pretpostavku da će oni krenuti u realizaciju, nadam se da će i biti takav rast”, govori Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke.

Ono što posebno frustrira građevinare je činjenica da posla ima, ali ga nema tko obavljati.

“Za razliku od ovog gradilišta na kojem se radi evo i danas, puno veći problem u sektoru je činjenica da se posljednjih godina brojna gradilišta nisu ni otvorila i to zbog nedostatka radnika u građevini! Naime, u proteklom desetljeću Hrvatsku je u potrazi za boljim životom napustilo više od 50 tisuća građevinskih radnika.”

“U Hrvatskoj danas ne da je teško, nego je nemoguće naći kvalificiranog i kvalitetnog radnika za izvođenje radova. Prosječne plaće su negdje između 800 i tisuću eura neto”, govori Kamenski.

Zbog toga bi mogla kasniti i izgradnja brojnih novih hotela u predsezoni, priznao je nedavno i ministar turizma. Građevinari zato u novoj godini planiraju u potupnosti iskoristiti vladino utrostručenje dozvola za strane radnike, pa bi svih 12.170 stranih građevinaca moglo na hrvatske skele, donosi Nova TV, a piše Dnevnik.hr.