Namex vikend

ZDRAVLJE Kuhano vino grije tijelo i čuva srce

Opće je poznato da kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje. Djeluje kao tekući antioksidans i štiti srce, a uz to sprječava upalne procese u tijelu, a pozitivan utjecaj ima i na povišen krvni tlak.

Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade.

Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Također, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u ljekovitosti ovog pića.

Djelovanje

Postotak alkohola u kuhanom vinu je sedam do 10 posto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuhanja, ovo piće brže apsorbira sluzokoža crijeva, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.

Naš organizam može probaviti samo 0,1 g za jedan sat po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po sata. Sa druge strane, ženi od 60 kilograma trebaju tri sata kako bi probavio alkohol iz 2,5 dl vina.

PLUS:  Pet odličnih načina da se riješite umora

Zanimljivo je da kuhano vino prosječno sadrži 80100 kalorija. To je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.

Ljekovitost

Kuhano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprečava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Topli napici imaju pozitivan efekt na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuhano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

PLUS:  Bijeli luk odličan je zimi za vaše zdravlje, evo i zašto

Cimet ima jako antibakterijsko i antivirusno svojstvo, pa dezinficira grlo i ždrijelo. Na taj način kuhano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

Obuzdava kolesterol

Ovaj moćni napitak popravlja nivo kolesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno.

Dnevno je jedna šolja kuhanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuhano vino čuva srce i krvne žile koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutralizira bakterije u našim ustima. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *