Home Gospodarstvo Za izgorjeli maslinik odšteta 436 kuna?! Time se može platiti marenda vatrogascima,...

Za izgorjeli maslinik odšteta 436 kuna?! Time se može platiti marenda vatrogascima, ali sanirati se ne može ništa

SHARE

Valja priznati: na zadnji dan godine Vlada je odrišila kesu za sanaciju nepogoda (svih mogućih) koje su protekle sezone pogodile Hrvatsku, a riječ je o požarima, poplavama, sušama i krupi.

Među 99,5 milijuna kuna pomoći našla su se i dalmatinska mjesta, a najviše su dobili Nin (8 milijuna) i Opuzen (7,2 milijuna), no oko nam je zapelo za začelje liste. Tamo su se našle općine Pakoštane i Šestanovac, koje su, prva za poplave, druga za požare, dobile 171, odnosno 436 kuna! Bez dodatnih nula. S time se možda može platiti slabija i bolja marenda za nekoliko vatrogasaca, a sanirati se ne može ništa.

Pakoštane, srećom, dobro su prošle tijekom rujanskih poplava koje su potopile Nin i okolicu, pa će s oko 100 tisuća kuna koje im je već ranije odobrila Zadarska županija pokriti štete od poplava koje su razlokale šumske puteve.

– Mi smo na rubnom području i nismo bili toliko zahvaćeni bujicama. Trebamo biti solidarni i držim kako je najvažnije da pomoć otiđe tamo gdje je bilo najteže, u ninski kraj i na otoke, posebno Dugi otok, koji su ozbiljno stradali. Već smo dosad dobili tridesetak tisuća kuna, a budući da imamo ugovor s Hrvatskom vojskom sami ćemo sanirati štetu – objasnio nam je pakoštanski načelnik Milivoj Kurtov.

A jedan od najopakijih šumskih požara ovoga ljeta, sredinom srpnja poharao je šestanovačku općinu, gdje je počevši od Prpuše pa u širinu na sve strane izgorjelo oko 900 hektara borove šume, niskog raslinja i makije, kao i vinogradi, maslinici, voćnjaci. Tako da će, ako ćemo se šaliti, Vladinih 436 kuna dobro doći…

– Ha, ma nije vam to pomoć za saniranje cijelog područja, provjerili smo, to je naknada za jedan izgorjeli maslinik pod nazivom “Jurin dvor”. Ukupna šteta od ovogodišnjeg požara računa se u desecima milijuna kuna, a većinom je riječ o borovoj šumi u vlasništvu Hrvatskih šuma, pa treba vidjeti koliko će se za to dobiti. Naravno da nas zanima i sanacija opožarenih obrađenih poljoprivrednih površina, mještanima je pričinjena velika šteta, ali valja pričekati pa vidjeti koliko će za to dobiti – navodi šestanovački načelnik Pave Čikeš.

Što se tiče ostalog dijela iznosa od gotovo sto milijuna kuna, ublažavanju šteta na poljoprivrednim kulturama namijenjeno je 69,6 milijuna kuna, a trebali bi ih dobiti poljoprivrednici čije su kulture oštećene od 50 do 100 posto, s time da iznos ne uključuje štete manje od tisuću ni više od 350 tisuća kuna.

Za saniranje šteta na kućama i građevinskim objektima fizičkih osoba odobreno je 3,8 milijuna, za one na komunalnoj infrastrukturi devet, za sanacije šteta na lokalnim cestama četiri, a županijskim 12,6 milijuna kuna.