Home Crna kronika 10-godišnjak zbog vršnjačkog nasilja skočio kroz prozor, htio je slomiti ruku da...

10-godišnjak zbog vršnjačkog nasilja skočio kroz prozor, htio je slomiti ruku da ne mora ići u školu

SHARE

U HRVATSKOJ se godišnje zabilježi 120 slučajeva vršnjačkog zlostavljanja. Mnogi slučajevi nikada se i ne prijave, a neki od onih koji se prijave unatoč tome se nastavljaju.

Emisija “Provjereno” donosi ispovijest 10-godišnjeg dječaka, žrtve vršnjačkog nasilja u jednoj hrvatskoj školi koji je maltretiranje trpio duže vrijeme nadajući se da će proći.

Skočio kroz prozor

Zaključavali su ga u WC i gurali mu glavu u WC školjku, zatvarali ga u ormarić, a znao je, priča, biti sav ispečen od radijatora. Molio ih je da prestanu, ali nisu.

Jednog popodneva sve se prelomilo. Usred razgovora s majkom skočio je kroz prozor. Htio je, kaže, slomiti ruku ili nogu kako ne bi morao ići u školu.

Njegova majka prilikom jednog odlaska u školu, priča za “Provjereno”, odlučila je poduzeti drastične mjere – pozvala je policiju i obavijestila Ministarstvo, no to je uzrokovalo još samo veće probleme.

Metalne šipke i elektrošokeri u školama

“Na kraju je ispalo još veće nasilje i nastavila se tučnjava, guranje”, priča. U međuvremenu su vidjeli da dječak ima krv u stolici. “Pitala sam ga ide li na WC, pa mi je rekao da ne smije. Rekli su mu da ako uđe na WC, da neće ostati živ!” ispričala je majka.

Nešto stariji od ovog dječaka, dvoje srednjoškolaca, svaki dan u ugostiteljsku školu u Zagrebu odlaze s metalnim šipkama i elektrošokerima. Policija njihovu školu nije posjetila samo jednom, što potvrđuje i ravnatelj škole, a potreba za intervencijom ima i 4 do 5 puta godišnje.

Iz Ministarstva obrazovanja kažu kako nasilje u školama stagnira, a brojka slučajeva kreće se oko 120 na godinu. Kažu da postoje i stručno oformljeni timovi koji odmah reagiraju čim se preko online obrasca prijavi nasilje.