Home Društvo Međugorski župnik poslao oštru poruku zbog nepriličnog ponašanja za blagdane

Međugorski župnik poslao oštru poruku zbog nepriličnog ponašanja za blagdane

SHARE

Hodočasnici iz cijelog svijeta došli u našu župu da na prijelazu iz stare u novu godinu u župnoj crkvi u molitvi pronađu mir, a neki naši župljani na sve načine se trudili da im ga oduzmu. Koji paradoks – Gospina oaza mira postala mjesto pucnjave i nemira!

Hodočasnicima koji su ovdje bili – doslovno sa svih strana svijeta – poslali su time nedvojbenu poruku: Mi nismo tamo gdje se moli! Mi to ne želimo! Mi ne ispraćamo staru godinu niti čekamo novu u molitvi – kao što bi Gospa željela – nego pucnjavom! I toliko su slijepi (od draži pucanja) da nisu svjesni da malo-pomalo rastjeruju hodočasnike. I još nešto pogubno za njih (ali i za sve nas!) – režu granu na kojoj sjede.

Ostaje pitanje svakome tko je sudjelovao u pucnjavi u novogodišnjoj noći: Zašto razbijaš mir za vrijeme molitve u župi koju je Gospa zamislila kao oazu mira? Zašto pucaš (iz obijesti!), a toliki su hodočasnici iz bijeloga svijeta došli zbog tolikih i tolikih duševnih i tjelesnih problema?

Ne zaboravi da su hodočasnici morali skupiti – neki sigurno duže vremena štedeći i odričući se – popriličnu svotu novca, kako bi došli ovamo! Ne zaboravi da su svi oni, u trenutku kad su izabrali dočekati Novu godinu u župi Međugorje u molitvi, izabrali alternativu! Odlučili su pobjeći od huke i buke pa su izabrali «Oazu mira» kako bi novu godinu započeli na jedan drukčiji način. A što ih je ovdje dočekalo? Opet isto – nemir i pucnjava!

Dragi župljani! Vjerujem da ćete ove moje riječi uzeti ozbiljno i o svemu promisliti kao zreli ljudi. Posebno o našoj odgovornosti koju smo kao izabrana župa primili od Gospe. A možda ove moje riječi nećete uzeti ozbiljno nego ćete reći: Ja ću činiti što ja hoću! Briga me za Gospu (Kraljicu mira), za hodočasnike, za župu i župljane!

Što god činili ili ne činili, znajte da je odgovornost na vama, ali i da imate mogućnost izbora – biti Gospini suradnici mira ili suradnici i kreatori nemira.

Dragi župljani! Pozivam vas da u Gospinu duhu učinimo nešto novo – da za sljedeći Božić i prijelaz iz stare u novu godinu budemo župa o kojoj će se pričati kao o oazi mira, kao o župi u kojoj nije ispaljena nijedna petarda ni vatromet niti ikakvo pirotehničko sredstvo! Budimo model koji će i drugi slijediti! Budimo alternativa!

Imamo veliku šansu da budemo drukčiji od svijeta koji za Novu godinu nema što ponuditi osim izvanjskog «blještavila» koje se rasprsne i rasplini u nekoliko minuta. Učinimo radost našoj nebeskoj Majci koja nas je izabrala i pozvala. A nije nas izabrala radi nas…

fra Marinko Šakota, župnik / Medjugorje-info.com