Home Politika Federacija i BiH kao Mostar bez izbora, izvjesna je teška kriza

Federacija i BiH kao Mostar bez izbora, izvjesna je teška kriza

SHARE

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2010. godine osporio način biranja vijećnika u Gradsko vijeće Mostara te je nakon isteka roka od pola godine izbrisao prijeporne odredbe.Zbog čega u gradu na Neretvi ni 2012. godine, ali ni četiri godine poslije nisu održani lokalni izbori te je na izvjestan način suspendirana demokracija, piše Večernji list BiH.

Ustavni sud

Ustavni sud BiH je pak 2016. godine osporio način biranja izaslanika za federalni Dom naroda iz kojeg se biraju i izaslanici za državni Dom naroda. Pola godine nakon što parlamentarci nisu usvojili izmjene Izbornoga zakona, Ustavni sud je izbrisao i odredbe o načinu biranja izaslanika za Dom naroda.

Zanimljivo je da su obje te presude Ustavnoga suda donesene na zahtjev hrvatskih političara koji su upozorili na diskriminacijske odredbe.

FBiH ne može kao Mostar

Na taj način su Mostar i Federacija BiH odnosno BiH, koje bez Doma naroda ne mogu izabrati vlast ni funkcionirati, dovedeni u istu ravan, što je na identičan način prokomentirao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić dugi je niz godina na čelu grada u kojemu nema izbora.