Home Društvo Za rad u Sloveniji i Njemačkoj izdano oko 10.000 radnih dozvola

Za rad u Sloveniji i Njemačkoj izdano oko 10.000 radnih dozvola

SHARE

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je u proteklom periodu posredovala u zapošljavanju građana BiH u Sloveniji (sva zanimanja na osnovu međudržavnog sporazuma o zapošljavanju) i Njemačkoj (samo njegovatelji na osnovu Dogovora o zapošljavanju osoba sa završenom srednjom medicinskom školom), kazao je za agenciju Patria Boris Pupić, glasnogovornik ove institucije.

– U Sloveniji je zaključno sa STUDENIM 2017. godine izdaNo 9.079 radnih dozvola. Najviše (oko 30%) se odnosilo na vozače u međunarodnom prometu, dok je ostatak radnih dozvola išao na zanimanja u građevinskom sektoru (varioci, zidari, bravari, elektromonteri, hidromonteri, izolateri). Sva posredovanju u Sloveniji su bila za osobe sa kvalifikacijama: NKV, KV i VKV.

U Njemačkoj je u 2017. godini izdaNo 777 radnih dozvola. Svo posredovanje je bilo za osobe sa SSS završenom medicinskom školom koje su otišle radITI kao njegovatelji.

Sa podacima koji stignu o broju dozvola koje su izdaNe u PROSINCu za Sloveniju očekuje se da će broj izdaNih dozvola zajedno sa Njemačkom biti oko 10.000.