Home Društvo Područje oko Stoca najaktivnije. Samo 2017. BiH se zatresla 77 puta

Područje oko Stoca najaktivnije. Samo 2017. BiH se zatresla 77 puta

SHARE

Teritorija BiH tijekom 2017. i od početka ove godine zatresla se čak 77 puta. Tijekom 2017. našu zemlju pogodila su 74 potresa, a najjači, magnitude 4,7 stupnjeva po Richteru dogodio se 25. listopada na području Prozora, podaci su Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Štete i panika

Riječ je o potresima koji mogu izazvati paniku kod stanovništva i štetu na slabijim građevinskim objektima, ali razornije posljedice nisu moguće.

– U BiH je seizmički aktivno područje istočne i zapadne Hercegovine, gdje su lani bila 23 potresa, kao i područje oko Banje Luke. Kada je u pitanju ova godina, dogodila su se tri potresa slabije jačine, na području između Ljubinja i Stoca. Posljednji je registriran jučer prije nekoliko dana na području Stoca, jačine 3,7 stupnjeva po Richteru – kazala je Amra Krehić iz Centra za seizmologiju pri FHMZ-u.

Iako Krehić ističe da je nezahvalno davati prognoze, u informaciji pod nazivom „Prognoza seizmičnosti teritorije BiH“, objavljenoj na službenoj stranici FHMZ-a, navodi se da se na osnovu instrumentalnih podataka, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do sedam stupnjeva Merkalijeve ljestvice. Oni izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

– Međutim, za period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Stoca, Banje Luke i planine Trskavice), koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života – navodi se u informaciji.

Zemljina kora

No, Krehić navodi da je nezahvalno reći kada će biti potres i koje jačine na određenom području.

– Ni Japan, koji ima puno bolje uvjete po pitanju materijalnih sredstava i ljudstva, ne daje takve prognoze. Prema mišljenju nas seizmologa, nije loše da se češće događaju slabiji potresi, jer se tako oslobađa seizmička energija nakupljena u Zemljinoj kori. Ako ne bi bilo takvih slabijih potresa, mogli bi se dogoditi neki jači i razorniji – ističe Krehić.

Treskavica epicentralna zona

-Teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Na području Treskavice, koja je zbog toga i dobila ime, registrirana je epicentralna zona veoma snažnih potresa -navodi se, između ostalog, u FHMZ-ovoj informaciji „Seizmičnost teritorije BiH“.

izvor: stolac.co