Namex vikend

Lejla Kasumačić o sirovoj prehrani: Unesite promjene koje će rezultirati većom životnom energijom i vibracijom

Lejla Kasumačić je Mostarka koja je posvećena posebnom režimu prehrane već više od deset godina i koja se aktivno bori za zdrav način života. U pitanju je režim prehrane sirovom hranom, a Lejla pripravlja fantastične obroka bez, ili uz minimalnu termičku obradu. Sirova hrana se sve više koristi kao sjajan način zdrave prehrane u cijelom svijetu. Pobornici ovakve prehrane tvrde da, osim što sirova prehrana doprinosi sjajnom zdravlju, velike su mogućnosti i u terapiji svih teških kroničnih bolesti u procesu ponovnog ozdravljenja. Lejla je, želeći približiti sirovu prehranu običnom bh. čovjeku, pokrenula i blog  na kojem možete pronaći sjajne recepte kao i korisne savjete za sve koji žele preći na ovaj način ishrane. U nastavku pročitajte razgovor koji je VIPmagazin obavio s ovom zanimljivom Mostarkom.

Prije svega, predstavite se našim čitateljima. Tko je Lejla Kasumačić?

U jednoj rečenici zaljubljenica u prirodu, promotorica zdrave prehrane i zdravog načina života, yoge, sirove prehrane i nekih sasvim alternativnih tehnika. Govorim engleski, francuski i služim se talijanskim jezikom što mi aktivno pomaže da pratim sve raw food trendove na svjetskoj sceni, kao i da usvojim više različitih pristupa i pogleda na ova,j rekla bih, stil života.

Sirova prehrana je vaša primarna prehrana više od 10 godina. Što Vas je ponukalo na taj način ishrane? 

Sasvim slučajno, kako to već biva, tragajući za nekim podacima na internetu naišla sam na pojam raw food/sirove prehrane,uvijek u kontekstu nevjerojatnih izlječenja ili transformacija sa slikama prije i poslije što me dodatno zaintrigiralo i usmjerilo u tom pravcu. Onda sam isprobala na sebi i osjetila brze, nagle promjene i od tada volim da eksperimentiram sa ovom vrstom prehrane koja je prerasla u strast prema kreiranju svakodnevnih svježih jela  štp je i rezultiralo kreiranjem bloga kao neke vrstu osobnog kulinarskog dnevnika pomoću kojeg  mogu bilježiti svoje kreacije i ujedno educirati i nadam se nadahnuti druge ljude da se odluče za zdravije varijante u prehrani. 

Završili ste i tečaj kod svjetski poznatog zagovornika sirove prehrane Russella Jamesa?

Još davne 2011. sam poklonila sebi ovaj tečaj jer sam imala želju da učim od najboljeg kako mi se tada učinio njegov tečaj poznat pod nazivom The Raw Chef at Home. Zapravo ja sam još uvijek njegov student jer ova vrsta online edukacije nema vremenskih ograničenja i kada jednom kupite određeni tečaj, imate doživotan pristup, a tečaj se konstantno ažurira novim receptima, tehnikama i prezentacijama. Trenutno su u izradi i certifikati o završenom tečaju kao jedna od novina. Osim njegovog glavnog cjelokupnog tečaja, pohađam i njegov The Raw Fermentation at Home gdje na vrlo kreativan način učimo praviti fermentirano, prirodnim putem ukiseljeno povrće, voće, sireve od orašastih plodova i mnoge druge proizvode. Fermentacijom se unose korisni probiotici koji pomažu probavu i asimilaciju hrane, ubrzavaju izlječenje i regeneraciju organizma. Takav je npr. naš tradicionalno ukiseljen kupus čija redovita upotreba i primjena u sirovom načinu prehrane zauzima važno mjesto, kao što je nekada i bilo u prehrani naših predaka.

Nedavno ste pokrenuli vlastiti blog Ma Petite C(r)uisine na kojem svakodnevno možemo naći odlične recepte. Recite nam nešto više o tome?

Dugo sam se bavila idejom da počnem pisati blog kao neku svoju kreativnu platformu gdje bih prezentirala ono što stvaram i približila ljudima koji imaju želju da isprobaju ovaj vid prehrane ili jednostavno, samo želju da se zdravije hrane. Inspiracija da konačno poduzmem nešto po tom pitanju došla je iznenadno i poslije kratkog pretraživanja „kako i gdje“ u tri koraka prekoračila sam put od ideje do realizacije. Ma petite c(r)uisine je nastala i još je u fazi kreiranja, jer sve učim u hodu i sve sama radim od tehničkih detalja, pripreme jela do fotografija. 

Kada govorimo o sirovoj prehrani, ili općenito posebnom načinu prehrane, ljudi prvo pomisle da je u pitanju prehrana koja košta znatno više od konvencionalne. Što je u stvari potrebno za kvalitetno spravljanje jela od sirovih namirnica?

Ako pažljivo pročitate moje recepte, vidjet ćete da se uglavnom sastoje od vrlo jednostavnih, pristupačnih namirnica – voće, povrće, začinsko bilje, hladno prešana ulja i sl. a uz sve manje poznate namirnice stoji oznaka „po želji“, što znači da ih možete, a ne morate upotrijebiti u receptu. Međutim, iz iskustva znam da mnogi ljudi su pročitali ili čuli o nekim namirnicama, željeli bi ih isprobati a ne znaju kako se koristi npr. vrlo popularne chia sjemenke, lan, kurkuma, spirulina… Želja mi je da ljudima približim ove namirnice, objasnim njihovu upotrebu i dam kreativne recepte za njihovu primjenu. Za mene poseban značaj ima uzgoj u kućnim uvjetima klica i izdanaka koji ne koštaju skoro ništa, a njihova je nutritivna vrijednost naprosto nemjerljiva, obiluju enzimima i vitaminima na stotu jer se hranjiva vrijednost sjemenki uvećava procesom klijanja. Tehnikama uzgoja i receptima namjeravam posvetiti posebnu pažnju, sa korak po korak objašnjenjima.

Zahvaljujući uređajima za pripremu sirove hrane koji su nam na raspolaganju, možemo sve više spremati razne specijalitete i pritom sačuvati sve neophodne hranjive sastojke koje namirnice u svom prirodnom obliku imaju. Koje uređaje preporučujete, a da ne naruše kućni budžet prosječnog bh. građanina?

 Ja uvijek kažem da ako želite da se zdravo hranite, nije vam potrebno ništa od uređaja – najbolji i najsavršeniji uređaj priroda vam je već podarila, a to su vaša usta i zubi. Također, kuhinjska daska i oštar nož su odlični za početak. E sad, kad se upustite u dalju avanturu pripreme sirove, biljne hrane od izuzetne koristi su npr. dobar blender , sokovnik za hladno cijeđenje i neka vrsta multipraktika (sjecka). Na našem tržištu vrlo je pristupačan Nutribullet ili Kiwi koji se mogao naći prošle godine u velikim trgovinskim lancima po vrlo povoljnoj cijeni. Uvijek možete malo i istražiti online prodavnice, polovne, malo korištene uređaje. Ukoliko odmaknete s ovom prehranom, vrijedi uštediti i kupiti jači profesionalni blender za svakodnevnu upotrebu. 

Lejlin rad, recepte i savjete možete pratiti na njezinom blogu Ma Petite C(r)uisine kao i na njezinoj Facebook stranici gdje svakodnevno ažurira sadržaj vezan za ovaj način životnog stila.

Vrlo često napominjete da osoba ne mora preći u potpunosti na sirovu prehranu, već da može djelomično ubaciti u svoj svakodnevni meni i jela od sirovih namirnica?

Nekada davno bila sam pobornik isključivo makrobiotike i u tom pogledu bila izuzetno isključiva, nefleksibilna i rigidna. Moji su se pogledi na prehranu drastično promijenili od tada i zato s rezervom uzimam isključivost pristupa 100% sirovo ili ništa koji neki zagovornici ove prehrane promoviraju. Smatram da svatko od nas može, na način koji to njemu najviše odgovara u određenom trenutku života, da učini neke pozitivne promjene koje će rezultirati većom životnom energijom i vibracijom. To može biti odluka da se otpočne dan sa zelenim kašastim sokovima (green smoothie) i onda postuno uvedu ostale promjene ili recimo povremenom zamjenom jednog obroka dnevno sirovim. Jedite minimalno obrađenu hranu – odbacite sve što na poleđini sadrži sastojke koje ne možete ni izgovoriti a pogotovo se držite podalje od svih vještački zaslađenih pića. Sve novonastale pozitivne promjene u tijelu i izgledu koje se nepogrešivo osjete mogu biti poticaj da se ide dalje ili ostane na nivou koji najbolje odgovara. 

U pripravljanju sjajnih slastica, ne koristite šećer, već prirodna sladila i neobične začine koje često ne možemo naći na bh. tržištu. Kako Vi dolazite do takvih proizvoda? 

U ovih deset godina postala sam prilično vična online kupovini, a i koristim svaku priliku kada sam u susjednoj Hrvatskoj ili negdje drugo u inozemstvu da se opskrbim namirnicama koje ne mogu naći ovdje kao npr. nepasterizirani miso ili špagete od kelp algi. Prirodna sladila se vrlo pristupačno mogu naći i na našem tržištu ili jednostavno koristiti samo urme (datule) i grožđice kao prirodni zaslađivači. Ovako spremljeni kolači i slastice su nevjerojatno ukusni, estetski privlačni i guilt free varijanta koja se može pripremiti i od samo nekoliko sastojaka i u par minuta – brzo, zdravo i ukusno. 

Poruka svim našim čitateljima koji žive ili žele početi unijeti zdrave prehrambene navike u svoj život?

Mislim da je potrebno globalno osvijestiti značaj zdravlja. Ne kažu bez razloga“ zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu“.

Ako napravite samo male korake u svakodnevnoj prehrani, oni će rezultirati pozitivnim promjenama u vašem životu, a te promjene, poput grudve koja nakon prvog inicijalnog poticaja, uzet će zamah u sasvim novom pravcu koji će voditi u bolje i zdravije izbore iz dana u dan. Ne čekajte da bude previše kasno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)