Home Društvo Mlađa djeca sklonija su nepodopštinama i češće imaju problema sa zakonom kad...

Mlađa djeca sklonija su nepodopštinama i češće imaju problema sa zakonom kad odrastu

SHARE

Starija djeca možda su inteligentnija od svoje mlađe braće i sestara, no ovi drugi ‘nadoknađuju’ to svojom neposlušnošću. Naime, utvrđeno je da mlađa braća i sestre češće rade probleme i kada odrastu češće imaju problema sa zakonom.

Dansko-američka studija provedena na tisuće braće i sestara pokazala je kako 20 do 40 posto mlađe braće je imalo disciplinskih problema u školi, a kasnije i dosje u policiji.

Rezultati našeg istraživanja su jasno pokazali da će drugorođeno dijete, u usporedbi sa starijim bratom ili sestrom, češće završiti u zatvoru, biti suspendirano u školi i postati delikvent, objasnio je autor studije John Doyle.

No, prije nego svalimo svu krivicu na mlađe, pogledajmo kakvu ulogu u tome imaju roditelji. Prvom djetetu se pridaje puno više pažnje kada se rodi, što je normalno jer je i roditeljima roditeljstvo nešto sasvim novo.

S drugim djetetom stvari su već uhodanije i novom članu obitelji se pridaje manje pažnje. A tu su i uloge koje igramo: starije dijete kada dobije brata ili sestru će se početi ponašati odraslije i zrelije i tu će ulogu zadržati čitav život. Mlađe će uvijek biti mlađe, sklono buntu i nepodopštinama. Slažete li se?