Home Društvo Pripadnik Oružanih snaga BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića

Pripadnik Oružanih snaga BiH prijavljen zbog veličanja Ratka Mladića

SHARE
Tojčić je na instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih događaja, uz natpis “Zna Europa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma”

Policijski organi u Bosni i Hercegovini provjeravaju navode prijave protiv pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Đorđeta Tojčića zbog veličanja Ratka Mladića na svom instagram profilu, doznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tojčić je na instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih događaja, uz natpis “Zna Europa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma”. U opisu slike, Tojčić je na instagram profilu dodao i poruku, “Hvala za sve!!”.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. studenog prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS), osudio prvostupanjski na doživotnu kaznu zatvora, za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva, držanje taoca vojnika UN-a, te druge zločine počinjene u proteklom ratu.

Osim te objave na svom instagram profilu, Tojčić ima i još nekolicinu slika, koje su, kako se doznaje, predmet kaznenene prijave.

Jedna od njih je i fotografija sa Stevanom Garićem, sinom Radeta Garića, koji je krajem prposinca prošle godine uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u zločinima na području Vlasenice.

Đorđe Tojčić i Stevan Garić slikali su se sa zastavom Srbije ili Republike Srpske, uz pozdrav s tri podignuta prsta.

Rade Garić se sumnjiči za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine. Istraga je vezana i za zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni.

Istog dana uhićen je bio i Garićev sin Stevan, koji je ometao rad ovlaštenih osoba, odnosno pripadnika SIPA-e koji su uhitili njegovog oca. Pušten je nakon saslušanja u policiji.

I Stevan Garić na instagram profilu ima objavljene fotografije koje podsjećaju na ratne događaje. Jedna od njih je fotografija s vojnom kapom i kokardom.

Kako saznaje BIRN BiH, Tojčić nije jedini pripadnik OSBiH koji je prijavljen zbog veličanja optuženih ili osuđenih za ratne zločine, tijekom proteklog rata u BiH.