Home Politika Predsjednica Hrvatske nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

Predsjednica Hrvatske nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo

SHARE

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nenajavljeno je posjetila Ahmiće i Križančevo Selo u srednjoj Bosni kako bi odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama sukoba tijekom proteklog rata u BiH.

Predsjednica, koja boravi u službenom posjetu BiH, obišla je spomen obilježja u Ahmićima i Križančevom Selu. Položila je cvijeće te se poklonila bošnjačkim žrtvama hrvatskih zločina u Ahmićima, a zatim i hrvatskim žrtvama bošnjačkih zločina u Križančevu Selu.

U Ahmićima je tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba u ratu u BiH počinjen jedan od najtežih zločina nad muslimanskim civilima u travnju 1993. Ubijeno je 116 ljudi. U Križančevu Selu kod Viteza uoči Božića 22. prosinca 1993. godine Armija BiH ubila je 74 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a.

Drugi i posljednji dan posjeta BiH Grabar-Kitarović posjetit će i nekoliko općina na području središnje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo. U Novoj Bili obišla je proizvodni pogon i bolnicu.

Ranije je bilo najavljeno da će predsjednica skratiti posjet BiH zbog vremenskih neprilika, a da će danas posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer se sastala s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom. Složili su se da je nužno da političke stranke u BiH postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi se nakon izbora u listopadu mogla formirati nova vlast.

Službeni posjet hrvatske predsjednice BiH privukao je veliku pozornost bosanskohercegovačkih medija. Gotovo svi dnevni listovi u toj zemlji o tom su posjetu izvjestili na naslovnim stranicama.

Najtiražniji list “Dnevni avaz” uz naslov “Hrvati neće biti nacionalna manjina u BiH” kao najvažniju izdvaja poruku predsjednice Grabar-Kitarović upravo o poziciji hrvatskog naroda u toj zemlji.

Opširno izvješćujući o službenim razgovorima koje je vodila s bosanskohercegovačkim dužnosnicima te o brojnim drugim susretima, “Avaz” ističe kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH.

“Oslobođenje” je pak o posjetu hrvatske predsjednice izvjestilo uz konstataciju kako je “dijalog najbolji put za napredak”.

“Hrvatska grli BiH”, naslov je kojim su na prvoj stranici o posjetu hrvatske predsjednice izvjestile banjolučke “Nezavisne novine” citirajući njene riječi s konferencije za novinstvo što ju je održala nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je lokalnim medijima kako je osobno pobornik komunikacije i rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom kroz dijalog te kako je tijekom razgovora s predsjednicom Grabar-Kitarović inzistirao na tome da se počnu poduzimati konkretni koraci u tom pravcu, piše HRT.