Home Gospodarstvo Terakota u građevinarstvu protiv klimatskih promjena

Terakota u građevinarstvu protiv klimatskih promjena

SHARE

Shodno tome da arhitekti terakotu koriste tisućama godina unazad ispostavilo se da se ovaj drevni građevinski materijal zapravo bori protiv klimatskih promjena.

Ove godine su se u Bufalu u okviruArchitectural Ceramic Assemblies Workshop (ACAW) okupili keramičari, inženjeri i arhitekte kako bi istražili terakotu i stvorili nove ekološki prihvatljiva dizajnerska rješenja.

Terakota je izdržljiva, ona diše i daje prirodni sistem za prijenos vode i topline, traje stotinama godina, a može se oblikovati tako da pretvara zgrade u umjetnička djela, kako su rekli sa Univerziteta u Bufalu (UB). Sudionici ACAW-a su se udružili kako bi radili na prototipovima fasade od terakote sa naglaskom na bioklimatski dizajn.


Prototip od terakote

Koorganizator ove radionice i predsjedavajući na Katedri za arhitekturu na UB Omar Khan izjavio je u priopćenju:

„Na zgrade odlaze dvije trećine od ukupne potrošnje energije i stvaratelji su efekta staklene bašte i to u ogromnom procentu globalno gledano (više od polovine). Međutim, materijali i metode montaže koji se koriste za izradu fasada ostali su u suštini isti još od pedesetih godina prošlog stoljeća. Shodno tome, arhitektura se mora prilagoditi i moraju se ublažiti uticaji na okruženje. Bioklimatski dizajn „poziva“ da se promijeni paradigma od raspoloživosti do dugovječnosti.”


    Prototip od terakote

Četiri istraživačke ekipe razvile su prototipove tijekom četvorodnevne radionice. Tim UB/Alfred je projektirao šindru od terakote tehnikama digitalnog oblikovanja koji podržavaju pasivno hlađenje. Tim AECOM je napravio protočni izmjenjivač toplote od terakote koji može kanalizirati toplinu kroz zgradu bez upotrebe energije ili koristeći malo energije.

UB je rekao da se od timova očekuje da unaprijede rezultate do mjere da budu ugrađeni u konkretne projekte i zgrade i da patentiraju proizvode.