Home Zanimljivosti Samo je mašta granica: donosimo vam tri recepta za zelene masline u...

Samo je mašta granica: donosimo vam tri recepta za zelene masline u salamuri

SHARE

Zelene masline stavite u staklenu ili plastičnu posudu pa ih – red po red – prekrijte solju u omjeru 2:1 (dakle na desetak dekagrama maslina oko pet dekagrama soli).

Pokrijte i pustite dan-dva da odleže na hladnom i tamnom mjestu, a barem jednom dnevno sve promiješajte i odlijte tekućinu koju je iz maslina izvukla sol.

Potom ih dobro isperite i posušte pa stavite u staklenku i prelijte ovlaš prokuhanom (samo da jednom provrije) „marinadom“ od vode, vinske kvasine (petina količine korištene vode) te koromača i mediteranskog začinskog bilja (po volji).

Ako koristite hladnu marinadu, dobro je staklenke s maslinama držati nekoliko minuta u pećnici ugrijanoj na 80 – 100 stupnjeva.

Zelene masline u salamuri (1)

Napravite salalmuru od vode i soli (na litru vode 10 dag soli), pustite da zakipi pa vrelom tekućinom zalijte masline u staklenoj posudi.

Pustite da se salamura posve ohladi, izvadite masline pa ih dobro posušite (možete i koju minutu u srednje ugrijanoj pećnici na rešetki). Suhe masline spremite u staklenke i zalijte do vrha maslinovim uljem ili ih pak zamrznite za kasniju uporabu.

Zelene masline u salamuri (2)

Zelene masline malo natucite drvenim kuhinjskim batom ili ih oštrim nožićem s obje strane zarežite do koštice. Tako pripremljene masline stavite u staklenu ili plastičnu posudu i do vrha zalijte vodom. Pustite da stoje na hladnom i tamnom mjestu desetak dana te svakodnevno mijenjajte vodu.

Kad su posve izgubile gorčinu masline prebacite u čistu posudu pa zalijte vrelom salamurom od vode, koromača, lovora, ružmarina i soli (u omjeru jedan naprama deset) i ostavite u vodi dok se ne ohlade.

Potom ih zajedno sa hladnom salamurom prebacite u staklenke i zatvorite pa čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku. Također ih možete ocijediti pa u staklenke naliti maslinovo ulje sa dodatkom začinskog bilja i čuvati u hladnjaku.

Zelene masline u salamuri (3)

Pri izradi salamure za zelene masline samo su vaša mašta i vaš ukus granice. Naime, salamuru možete aromatizirati po osobnom ukusu.

Salamuru – dakle vodu i morsku sol u uobičajenom omjeru jedan naprama deset) je najbolje zakuhati s malo lovorova lista (koji se kasnije izvadi) i po volji suhog mediteranskog bilja (kod nas često nazvanog i provansalskim travama“).

Masline se pak mogu slagati u staklenku posute s malo čilija i svježeg bosiljka ili timijana, a onda zaliti rashlađenom salamurom. Tako spremljene moraju koji tjedan prije konzumacije odstajati u hladnjaku.