Home Šport Održan ždrijeb Lige nacija: Hrvatska u skupini smrti s Engleskom i Španjolskom,...

Održan ždrijeb Lige nacija: Hrvatska u skupini smrti s Engleskom i Španjolskom, BIH sa Sjevernom Irskom i Austrijom!

SHARE

U srijedu je u Lausanni održan povijesni ždrijeb za Ligu nacija, novo natjecanje pod okriljem Uefe koje će zamijeniti prijateljske utakmice, a ujedno će biti i prigoda za plasman na Euro 2020.

Hrvatska nogometna reprezentacija, kao jedna od 12 najboljih europskih selekcija, igrat će u najjačem razredu Ligi A u skupini s Engleskom i Španjolskom.

Podsjetimo, uz Hrvatsku su se među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija u ždrijebu našli još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska uz dodatak kako se Hrvatska nalazila u ‘šeširu’ s Poljskom, Islandom i Nizozemskom (s njima nje mogla biti u skupini).

Hrvatska nogometna reprezentacija, kao jedna od 12 najboljih europskih selekcija, igrat će u najjačem razredu Ligi A u skupini s Engleskom i Španjolskom. Mnogi su tu skupinu odmah nazvali ‘skupinom smrti’.

Kao što je poznato prvo povijesno izdanje Lige nacija održat će se nakon završetka Svjetskog prvenstva u Rusiji, od rujna do studenog 2018. godine, a iz četiri skupine (u svakoj se nalaze tri reprezentacije) pobjednici skupina borit će se na završnom turniru u lipnju 2019. godine za titulu pobjednika Lige nacija (polufinala, susret za treće mjesto, finale), a ujedno će izravno izboriti mjesto u glavnom turniru Eura 2020.

Dodajmo još kako će posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine ispasti u niži rang natjecanja, Ligu B (ukupno ima četiri lige, A, B, C i D) uz dodatak kako će Lige A i B bit podijeljene na četiri skupine s po tri selekcije, Liga C na jednu skupinu od tri te tri skupine od četiri selekcije, a Liga D na četiri skupine s po četiri selekcije.

Natjecanje u Ligi nacija utjecat će i na konačni popis sudionika Europskog prvenstva 2020. godine, s obzirom da će se posljednja četiri mjesta popuniti doigravanjem u kojemu će se natjecati 16 pobjednika skupina Lige nacija (iz svake od četiri skupina u svakoj od četiri liga). Sudionikom EP-a postat će po jedna reprezentacija iz svake lige, kroz zasebne staze, odnosno susrete polufinala i finala doigravanja, piše Tportal.hr.

Ukoliko je pobjednik skupine Lige nacija već osigurao svoje mjesto na Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije, to će mjesto preuzeti sljedeća najbolja reprezentacija iz odgovarajuće lige. Ukoliko liga ne može dati četiri predstavnika za doigravanje, slobodna će pozicija biti prepuštena sljedećoj najboljoj reprezentaciji iz niže lige, prema ukupnom poretku Lige nacija.

LIGA B – skupine

 • B1: Slovačka, Ukrajina, Češka
 • B2: Rusija, Švedska, Turska
 • B3: Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
 • B4: Wales, Republika Irska, Danska

LIGA C – skupine

 • C1: Škotska, Albanija, Izrael
 • C2: Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
 • C3: Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
 • C4: Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

LIGA D – skupine

   • D1: Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
   • D2: Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
   • D3: Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
   • D4: Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar