Home Crna kronika Akcija “Lištica”: Duhanska mafija iz Hercegovine oštetila proračun za više od 7...

Akcija “Lištica”: Duhanska mafija iz Hercegovine oštetila proračun za više od 7 milijuna maraka

SHARE

Početkom veljače ove godine u Sudu BiH je zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih predmetu “Lištica”, a radi se o kaznenim djelima organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom nedozvoljenog prometa trošarinskim proizvodima.

Kako doznajemo u toj pravosudnoj instituciji ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za 9. veljače, a o krivnji bi se trebalo izjasniti deset optuženih osoba.

Podsjećamo, krajem prosinca prošle godine, Sud BiH potvrdio je optužnicuTužiteljstva BiH protiv deset osoba zbog kaznenog djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda, javlja Dnevni list.

Naime u vremenskom periodu od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016 godine u akciji kodnog imena “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku.

Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla, te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duhana u listu.

Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje.

Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznog duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.