Home Društvo ‘RASPORIT ĆU TE KAO KOZU!’ Potresne ispovijesti hrvatskih liječnica – na poslu...

‘RASPORIT ĆU TE KAO KOZU!’ Potresne ispovijesti hrvatskih liječnica – na poslu im prijete nasiljem, čak i smrću, a nitko ih ne može zaštititi

SHARE

Dvije bolničke liječnice, koje su od supruga pacijentica pretrpjele fizičke napade i prijetnje, progovorile su o torturi koju često doživljavaju na radnome mjestu.

– Nazvao je moj Odjel, tražio mene na telefon i čim sam mu se javila, pitao me ‘Je li istina da sam je pustila da umre? Ako jesam, doći će i rasporiti me kao kozu’ – ispričala je liječnica K. za Dnevnik.hr.

Njezina kolegica M. pak kaže:

– Nasilno je upao u moju ordinaciju, pritom me gurnuvši vratima. Povlačila sam se nazad, ali on me stjerao u kut. Vrijeđao me, urlao je na mene, a ja sam vikala ‘Zovite policiju! Upomoć!’ – govori druga liječnica.

Obje žene napade su prijavile policiji, koja je izišla na teren, ali više od toga nije poduzeto. Liječnice su, bez obzira na strah i traumu, morale nastaviti raditi, piše Dnevnik.hr.

– Potpuno sam nezaštićena. Ne znam misli li taj čovjek ozbiljno ili samo govori u afektu, ne znam hoće li stvarno doći i ostvariti svoju prijetnju – izjavila je doktorica K.

– Mi prijavimo, ali jednostavno ne postoji zakonski okvir koji bi nas zaštitio, samo ti kažu ‘Možeš pokrenuti privatnu tužbu’ – dodaje kolegica M.

Liječnici već neko vrijeme traže izmjenu Kaznenoga zakona, kako bi se zaštitilo zdravstveno osoblje i omogućilo gonjenje po službenoj dužnosti nasilja nad zdravstvenim djelatnicima.

Prema anketi Hrvatske liječničke komore, od skoro 1700 ispitanih liječnika, njih čak 93% doživjelo je neki oblik nasilja, piše Dnevnik.hr.