Home Šport Tek joj je 19 godina: ‘Borba mi je u genima, stric mi...

Tek joj je 19 godina: ‘Borba mi je u genima, stric mi je Stefan Leko, a sanjam UFC’

SHARE

Mislila sam da ću završiti u rukometu ili plivanju, to su bili najpopularniji sportovi u Đakovu. Ali tata Željko otvorio je jiu-jitsu klub u kojem je trenirao i moj stariji brat Denny, koji je kasnije bio peterostruki prvak Europe i prvak svijeta u grapplingu, priča nam Adriana Vuković, koja je potpisala ugovor za Invictu, organizaciju pod okriljem UFC-a koja promovira ženske borbe u Americi.

Đakovčanka je jedna od najtrofejnijih borkinja Hrvatske, a tek joj je 19 godina!

Bila je prvakinja Hrvatske u tajlandskom boksu, viceprvakinja u kickboxu, državna prvakinja u amaterskom boksu, a s 15 godina osvojila je tri svjetska zlata, jedno u MMA-u i dva u grapplingu (hrvačka borilačka vještina koja ujedinjuje sve borilačke sportove bez udaraca).

foto: privatni album

Prva borba u svibnju

Višestruka je prvakinja Hrvatske i Europe u jiu-jitsuu, vitrina joj je postala premala za sve medalje, ima ih preko stotinu od čega je 80-ak zlatnih. Pitali smo je kako je sve počelo, zašto baš borilačke vještine?

– Imala sam osam godina kad sam počela trenirati jiu-jitsu. Uskoro su se treninzima priključili mlađa sestra Ivona i mlađi brat Stjepan. Svi smo bili prvaci Hrvatske. Kasnije sam nastavila s tajlandskim boksom, kickboxingom i boksom. MMA je bio logičan slijed svega toga – kaže Adriana, koju je s 15 godina primijetio Firas Zahabi, trener jednog od najvećeg MMA borca svih vremena, Georgesa St. Pierrea.

– Do te suradnje došlo je sasvim slučajno, preko tatinog poznanika. Zahabi me pozvao i došla sam u njegov tim u Montreal. Svaki dan treniram s mnogim poznatim MMA borcima iz Bellatora i UFC-a, između ostaloga i sa St. Pierreom – priča Adriana.

foto: privatni album

Želja mi je upisati Kineziološki fakultet

Prvu borbu u Invicti, iz koje su mnoge borkinje prešle u UFC, Adriana će imati početkom svibnja. Još ne zna tko će joj biti protivnica, a nije ni izabrala melodiju koja će je pratiti na putu do ringa.

Slavonska Televizija o njoj je prošle godine snimila reportažu.

Javila nam se iz Kanade, od svoje petnaeste godine je na relaciji Đakovo – Montreal.

– Sad sam u Kanadi do travnja, potom dolazim u Hrvatsku po sportsku vizu pa odmah natrag na meč. Onda se opet vraćam u Hrvatsku jer želim upisati Kineziološki fakultet u Splitu. Pa opet u Montreal i tako u krug – priča nam Adriana.

foto: privatni album

Mama brine, ali uvijek me dočeka s kolačima

Na početku joj je teško padala odvojenost od obitelji.

– To je cijena ovog sporta za koji sam shvatila da je moj život. Roditelji me podržavaju, oni su mi najveća motivacija. Ne znam tko je na koga ponosniji, mama i tata su mi sve. Mama više brine, naravno.

– Bilo je i malo svađanja kad god bih skidala kilažu za borbe, ali uvijek me dočekala s omiljenim slavonskim specijalitetima i kolačima. Dobro, bilo je i dalmatinskih specijaliteta jer je mama Dalmatinka – kaže simpatična Adriana i nastavlja:

– Dok se mama brinula kod kuće, tata je sate i sate provodio sa mnom i s bratom u dvoranama i na putovanjima. Često je nas i drugu djecu iz kluba vodio po natjecanjima u svoje slobodno vrijeme. Ma, svaka čast mami i tati, nadam se da ću im to jednoga dana vratiti – dodala je.

foto: privatni album

Stric mi je Stefan Leko, borba mi je u genima

Đakovo je na 40-ak kilometara od Privlake, rodnog mjesta Mirka Filipovića.

Što je to u zraku da se rađaju ovakvi pobjednici poput Mirka i Adriae?

– Možda kulen, ha, ha, ha. Ili kako moji šokci kažu kulin. Ma mislim da su ipak geni – rekla je Adriana, koja nije upoznala Cro Copa.

– Ali moj tata je. Čak su bili na pecanju. Mislim da je Mirko jedno vrijeme trenirao i s mojim stricem – rekla nam je Adriana.

Kad nam je rekla tko joj je stric, sve nam je bilo jasno.

Nije se šalila kad je rekla da su joj borilačke vještine u genima.

– Da, to je Stefan Leko, poznati K-1 borac – kaže nam Adriana.

Za one koji se razumiju u borilačke sportove, malo je reći da je Stefan Leko poznati K-1 borac. Radi se o legendarnom borcu koji je pobjeđivao Petera Aertsa, Remyja Bonjaskog, Mikea Bernarda, Francisca Filhu, Badr Harija, Raya Sefa…

foto: Privatna arhiva

UFC? Polako, idem korak po korak…

Živi borilačke vještine pa smo znali za odgovor na pitanje je li gledala Stipu Miočića, koji je nedavno treći put u nizu obranio naslov UFC-ove teške kategorije.

– Oduševio me Stipe! I da, moj menadžer je Jim Walter, ujedno i menadžer našeg prvaka Stipe Miočića – dodala je Adriana.

Ne razmišlja još o UFC-u, ide korak po korak.

– Trudim se živjeti u sadašnjosti, mislim da je to preduvjet da budućnost bude dobra. Kad UFC dođe na red, onda ćemo o tome više pričati – dodala je Adriana.

foto: Adriana Vuković/Facebook

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva

foto: Privatna arhiva